AEX: dijkdoorbraak op het Damrak

Maandag brak de 218-puntendijk door op Damrak en denderde de AEX vervolgens 5% naar beneden naar een slotstand van 208,84 punten. Dit is een niveau dat we in 1995 voor het laatst hebben gezien. Gisteren… Maandag brak de 218-puntendijk door op Damrak en denderde de AEX vervolgens 5% naar beneden naar een slotstand van 208,84 punten. Dit is een niveau dat we in 1995 voor het laatst hebben gezien. Gisteren stond in het teken van de AEX-reshuffeling. USG en Fortis moesten het veld ruimen voor Boskalis en Air France-KLM. Bovendien werd de weging van AEX-indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verlaagd. De markt heeft maandenlang geconsolideerd en is neerwaarts uit een consolidatiepatroon gebroken en vervolgt daarmee, zoals verwacht, de richting voorafgaand aan de consolidatiefase. Dit betekent niet veel goeds voor de index, aangezien hiermee een startsein werd gegeven voor een nieuwe daling.
Op een bloedrood Damrak was Ahold (+1,4%) één van de weinige stijgers. Het aandeel was gevraagd dankzij sterke kwartaalcijfers. De nettowinst van het supermarktconcern steeg in het vierdekwartaal van vorig jaar circa 9% in vergelijking met een jaar eerder. Vanaf vandaag hebben luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en baggeraar Boskalis een plek gekregen in de AEX-index. RDS kreeg een lagere weging binnen de AEX en verloor circa 7,1%. Randstad, dat vorige week reeds met dramatische resultaten kwam, verloor zelfs ruim 12%.
De financials stonden andermaal onder druk. Het Britse HSBC rapporteerde over 2008 een winstdaling van 62%. De grootste bank van Europa moest miljarden afschrijven op slechte leningen. Voorts liet HSBC weten de kapitaalpositie te willen versterken middels een aandelenemissie ter grootte van circa $ 17 miljard.
Volgens Het Financieele Dagblad staat SNS Bank op het punt een vijfjarige obligatielening uit te geven waarvan aflossing wordt gegarandeerd door de Nederlandse overheid. In januari emitteerde SNS Bank reeds een door de staat gegarandeerde lening met een omvang van € 2 miljard.
De industriële activiteit in de eurozone daalde vorige maand naar het laagste niveau in jaren. De index kwam uit op 33,5 versus 34,4 in januari. Er werd al rekening gehouden met een daling naar 33,6. Vandaag worden onder meer de Europese producentenprijzen gerapporteerd.
De ISM-Manufacturing Index liet voor de dertiende maand op rij een economische krimp in de Verenigde Staten zien, zij het in een lager tempo. De index kwam uit op 35,8 versus 35,6 in januari. Een indexcijfer onder 50 duidt op een economische krimp. De bouwuitgaven daalden in januari met 3,3% terwijl er op een daling van 1,5% werd gerekend.
Beleggers waren echter meer geschrokken van het miljardenverlies van AIG. Ondanks dat er reeds een bedrag van circa $ 170 miljard in de Amerikaanse verzekeraar is gepompt, werd in het vierde kwartaal een verlies van $ 61,7 miljard geleden. Dit betekende het grootste kwartaalverlies dat ooit door een Amerikaans bedrijf geleden is.
Wall Street gleed evenals de Europese effectenbeurzen hard onderuit. De Dow Jones Index dook zelfs voor de eerste keer sinds 1997 (diep) onder de 7000-puntengrens. Vandaag zijn de ogen onder meer gericht op de personenauto- en vrachtwagenautoverkopen die in Amerika worden gepubliceerd.
De AEX-index bereikte vorige week een laagste intraday low sinds 1995 en zette gisteren de dalende lijn weer in. Op de jaargrafiek is duidelijk te zien dat het niveau rond 218 punten van zeer groot belang is. Aangezien de AEX dit niveau heeft doorbroken, is het luik opnieuw wagenwijd opengezet. BeursBulletin handhaafde niet voor niets al een geruime tijd een groot aantal short-posities. Op deze wijze heeft een tweetal van onze portefeuilles zelfs een nieuw record geboekt, terwijl de AEX-index sinds begin 2008 maar liefst 67% heeft verloren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting