AEX doet forse stap terug

De AEX deed woensdag een forse stap terug na de recente rally van de afgelopen weken c.q. maanden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot gisteren 1,7% lager op 264,37 punten. Weliswaar opende de AEX-index De AEX deed woensdag een forse stap terug na de recente rally van de afgelopen weken c.q. maanden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot gisteren 1,7% lager op 264,37 punten. Weliswaar opende de AEX-index sterk en tikte zelfs een hoogste stand aan van 271,12 punten, maar de index zakte vervolgens fors weg. De recente uitbraak boven de toppen van februari en mei was een stap in de goede richting. De vraag is echter of de AEX nu voor een nieuwe aanval op de top van januari gaat of dat we een correctieve fase ingaan. Zolang de AEX niet te ver weg zakt en boven de stijgende steunlijn vanaf maart weet te blijven, is er niets aan de hand. De AEX mag in ieder geval niet onder de bodem van mei zakken, zijnde de 250-puntengrens.
Royal Dutch Shell (-1,6%) heeft waarschijnlijk een grote gasbel ontdekt in de Noorse Zee. Een woordvoerder van s’ werelds op één na meest winstgevende onderneming bevestigde weliswaar woensdag dat er een gasveld is gevonden, maar liet niets los over de omvang en waarde van de gasbel. Volgens Noorse media bevat het gasveld een winbare gasreserve van 300 miljard tot 1000 miljard kubieke meter met een waarde van maximaal $ 160 miljard (circa € 112 miljard).
Binnen de AEX was ArcelorMittal met een verlies van circa 5% een grote daler. Vanwege het grote gewicht binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter, drukte het staalfonds fors op de index. ArcelorMittal steeg de afgelopen maanden reeds fors.
Dramatische macro-economische cijfers vanuit de eurozone kwamen de stemming niet ten goede. De Europese industriële producentenprijzen daalden in één maand met 1%, terwijl analisten van een daling met 0,8% uitgingen. Op maandbasis bedroeg de economische krimp in de eurozone 2,5%. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar bedroeg de herziene krimp 4,8%. Dit betekende de sterkste economische contractie sinds de start van de metingen in 1995. Vandaag vergaderen zowel de Bank of England als de Europese Centrale Bank met betrekking tot het rentebeleid.
Wall Street deed woensdag eveneens een stap terug. Ben S. Bernanke waarschuwde dat het snel oplopende begrotingstekort in de VS een bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit en het economische herstel. Volgens cijfers van salarisstrookverwerker ADP is de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in mei met circa 532.000 gekrompen. De fabrieksorders namen in april naar verwachting toe met 0,7%. De wekelijkse hypotheekaanvragen daalden met 16,2% versus een daling van 14,2% in de voorgaande week. De ISM Non-manufacturing Index liet in mei een stand van 44 optekenen ten opzichte van 45 vorige maand. Vandaag zullen de ogen onder meer gericht zijn op de arbeidsproductiviteitscijfers en de arbeidskosten. Bovendien staan de wekelijkse jobless claims op het programma.
De AEX doorbrak onlangs de toppen van mei, maar viel vervolgens wel terug. Vooralsnog lijkt de top van januari een brug te ver. Indien de AEX niet al te ver wegzakt en opnieuw zijn rug weet te rechtten, kan de index opnieuw op jacht gaan naar het hoogste punt van 2009. De SmallCap-index, beursgraadmeter voor kleinere fondsen, heeft de AEX al het goede voorbeeld gegeven door in april reeds de top van januari uit te nemen. Zolang de korte termijn uptrend stand weet te houden, kunnen we rekening houden met een vervolgstijging van de AEX. Wel dienen we in ons achterhoofd te houden dat de lange termijn downtrend intact is en nog steeds roet in het eten kan gooien. Bovendien dient de index nog af te rekenen met de negatieve divergentie met de koopkrachtindicator RSI. Het zijn spannende, maar ook interessante momenten voor beleggers dus houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting