AEX doorbreekt laatste Fibonacci-niveau

Dinsdag kende de Amsterdamse beurs opnieuw een nerveuze dag. De AEX sloot na een uiterst volatiele handelssessie 1% lager op 309,44 punten. Hiermee werd het derde Fibonacci retracement level rond 310 punten… Dinsdag kende de Amsterdamse beurs opnieuw een nerveuze dag. De AEX sloot na een uiterst volatiele handelssessie 1% lager op 309,44 punten. Hiermee werd het derde Fibonacci retracement level rond 310 punten opnieuw getest. De heersende onzekerheid omtrent de financiële sector drukte op het sentiment. Wel blijft het belangrijk om zo objectief mogelijk te blijven en het hoofd koel te houden. De mooiste bloemen groeien immers aan de rand van de afgrond. Bovendien is er nog steeds sprake van divergentie tussen de RSI en de AEX-index: hogere bodems in de RSI versus lagere bodems in de AEX. Een (definitieve) doorbraak van de 310-puntengrens zou daarentegen een volgende verkoopgolf kunnen ontketenen.
Vooralsnog hebben de reddingsoperaties van diverse Europese landen alleen maar de onzekerheid vergroot in plaats van weggenomen. ‘Brandweer’ Wouter Bos trachtte dinsdag het geschade vertrouwen van spaarders te herstellen. De spaartegoeden in Nederland zijn volgens de minister van Financiën tijdelijk gegarandeerd tot € 100.000 per rekening. Landsbanki hf. en haar bijkantoor Icesave in Nederland lijken in ‘déconfiture’. De website is niet langer bereikbaar en DNB treedt in overleg met de IJslandse autoriteiten over hoe de afwikkeling zal worden vormgegeven. De forse koersdalingen van diverse financiële waarden in Nederland spreken eveneens boekdelen: Aegon -14,3% en ING -7,4%. Het vertrouwen van beleggers is ver te zoeken.
Door de aanhoudende crisis op de financiële markten en de teruggang van de economie in de Eurozone schreeuwt de markt steeds luider om een renteverlaging door de Europese Centrale Bank. Sommige analisten gaan er zelfs van uit dat de ECB dit jaar nog in actie komt. De ECB liet begin oktober het belangrijkste rentetarief onveranderd op 4,25%, maar ECB-voorzitter Trichet hield tijdens de toelichting de deur voor een toekomstige renteverlaging wel op een kier. De teleurstelling over het ontbreken van een gezamenlijk ingrijpen in de rentetarieven door de centrale banken stuurt de beurzen weer fors lager. Het IMF waarschuwt voor ‘schrikbarend’ hoge rentevergoedingen die banken nu aan elkaar rekenen. Dat kan de effectiviteit van het rentebeleid van centrale banken ondermijnen. Woensdag wordt het Bruto Binnenlands Product over het tweede kwartaal in de eurozone gepubliceerd.
De Fed heeft aangekondigd dat zij bedrijven gaat helpen hun normale bedrijfsvoering te financieren door kortlopende schuldpapieren commercial papers (cp’s) van bedrijven te kopen. Ondernemingen verkopen deze kortlopende schuldpapieren, ter dekking van tijdelijke tekorten aan liquiditeit, doorgaans aan ’gewone’ investeerders zoals banken en institutionele beleggers. Maar door de krappe kredietmarkt hebben zelfs gezonde bedrijven daar momenteel moeite mee.
Beleggers hoopten dinsdag op een signaal van Fed-voorzitter Ben S. Bernanke dat de rente wordt verlaagd. De renteverlaging met 100 basispunten in Australië heeft de hoop op een gecoördineerde aanpak van de kredietcrisis –lees: renteverlagingen- doen opleven. De Fed publiceerde de notulen over september en het verstrekte consumentenkrediet over augustus. Alcoa publiceerde dinsdag tegenvallende derdekwartaalcijfers. Woensdag staan onder meer de wekelijkse hypotheekaanvragen op het programma, alsmede de pending home sales en de olievoorraden.
Het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) lijkt het eveneens te hebben begeven. Om deze reden kunnen we nu een versnelling in de daling verwachten. Wordt het herstel daarentegen toch ingezet, dan kunnen hier, aan de rand van de afgrond, de mooiste bloemen worden geplukt. Voorwaarde is wel dat het neerwaartse risico is afgedekt zoals BeursBulletin reeds maandenlang doet. Dit heeft zijn zoete vruchten afgeworpen: negen van de elf portefeuilles hebben dit jaar opnieuw aanzienlijk beter gepresteerd dan de AEX-index.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting