AEX doorbreekt stijgende steunlijn

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX zocht vorige week opnieuw de stijgende steunlijnen op, die deel uitmaken van consolidatiedriehoeken binnen de grotere stijgende trend. Deze steunlijnen werden maandagochtend doorbroken, wat een waarschuwingssignaal is. Indien de AEX vandaag wederom boven deze steunniveaus noteert, zou dat een teken van kracht zijn. In een stijgende trend lig…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX zocht vorige week opnieuw de stijgende steunlijnen op, die deel uitmaken van consolidatiedriehoeken binnen de grotere stijgende trend. Deze steunlijnen werden maandagochtend doorbroken, wat een waarschuwingssignaal is. Indien de AEX vandaag wederom boven deze steunniveaus noteert, zou dat een teken van kracht zijn. In een stijgende trend ligt de focus op de steunniveaus. Het is wel zaak dat in de aankomende week een fors herstel wordt ingezet.

De koopkrachtindicator RSI wist vorige week in de uurgrafiek overbought te worden, wat aangeeft dat de AEX intraday over kracht beschikt. Vanwege de terugval naderde de RSI wederom het oversold gebied. De 350-puntengrens komt eveneens in zicht, zijnde het dieptepunt van april. Bij voorkeur wordt dit niveau niet doorbroken.

De onderkant van de trading range (rond 350 punten) waarbinnen de AEX al enkele weken fluctueert, valt samen met de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010. Samen met de dalende weerstandslijnen tekenen zich consolidatiedriehoeken af, die de AEX in hun greep houden. Op dagbasis noteert de Relatieve Sterkte Index (RSI) ook al weken binnen een neutrale zone, te weten tussen 40% en 50%.

In maart zette de AEX vanaf circa 343 punten een sterk herstel in. In april kon al weer de 370-puntengrens worden bereikt. Daarna viel de sterkte stijging weer stil. De koopkrachtindicator stopte bij de 60%-grens zodat de RSI binnen de bear market range bleef. De correctie die daarop volgde, bleef beperkt tot 350 punten zodat een hogere bodem werd gevormd.

Op weekbasis is het beeld nog altijd positief. De RSI noteert nog steeds binnen de bull market range. Tijdens de correctie in maart bleef de koopkrachtindicator netjes boven 40%, wat de kracht toont van de AEX. De RSI kwam in februari zelfs boven 70%, wat sinds 2006 niet meer is voorgekomen.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is bovendien nog steeds stijgend, wat de positieve ondertoon aangeeft. Het zou wel prettig zijn als de AEX meer kracht toont door (opwaarts) uit de consolidatiedriehoek(en) te breken, die in de afgelopen maanden zijn gevormd. Kortom, een positieve visie blijft nog steeds gerechtvaardigd.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link. 

AEX Verwachting