AEX doorbreekt weerstand

De AEX doorbrak maandag in één klap een belangrijke weerstandszone, maar sloot wel bijna op het laagste punt van de dag. Er resteerde desalniettemin een winst van 1,5% op 341,04 punten. De AEX heeft… De AEX doorbrak maandag in één klap een belangrijke weerstandszone, maar sloot wel bijna op het laagste punt van de dag. Er resteerde desalniettemin een winst van 1,5% op 341,04 punten. De AEX heeft daarmee afscheid genomen van het 61,8% Fibonacci weerstandsniveau, dat wordt berekend vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei. Bovendien werd de belangrijke top rond 340 punten doorbroken. Met de hogere top, na de hogere bodem, kreeg de ‘uptrendÂ’ sinds het dieptepunt van mei een nieuwe impuls. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact wat eveneens een positief teken is.
Staalgigant ArcelorMittal was gisteren binnen de AEX-index lijstaanvoerder met een winst van bijna 6% op hoog volume. Marktvorsers verwachten dat China meer grondstoffen zal inkopen wanneer de koopkracht van de yuan ten opzichte van de dollar toeneemt. De Chinese Centrale Bank heeft het afgelopen weekend laten weten “bereid te zijn om de flexibiliteit van de Chinese munt te vergroten”. Grondstofbedrijven profiteerden van dit bericht. Detailhandelsbedrijven stonden daarentegen onder druk, zij krijgen waarschijnlijk te maken met hogere inkoopkosten.
TNT behoorde maandag eveneens tot de sterkste stijgers binnen de AEX. CVC zou in gesprek zijn met het Nederlandse post- en expressconcern over een gedeeltelijke overname van divisie TNT Post. Een woordvoerder van TNT liet evenwel weten dat het “nooit op geruchten reageert”. Wel meldde de woordvoerder dat het bedrijf bezig is met de “juridische en administratieve voorbereiding van een aparte positionering van TNT Post”. Tijdens de recente aandeelhoudersvergadering meldde TNT-topman Bakker te kijken naar “een gehele of gedeeltelijke beursgang van de postdivisie of vergaande samenwerking met andere Europese postbedrijven”.
Aegon trok andermaal de kar na berichten dat de Haagse ‘woekeraarÂ’ zijn Britse activiteiten op het gebied van levens- en pensioenverzekeringen zou willen verkopen. Middels de vermeende verkoop zou ₤ 1,5 miljard (circa € 1,79 miljard) zijn gemoeid. Het Haagse hoofdkantoor hulde zich evenwel in nevelen omtrent de berichtgeving en stelde onder meer “we reageren nooit op marktgeruchten.” Mogelijk komt de desinvestering van de Britse activiteiten aan bod op de jaarlijkse strategiebijeenkomst, die Aegon dinsdag belegt. Aegon is in Groot-Brittannië actief onder de naam Scottish Equitable en heeft circa 4900 werknemers in dienst en telt meer dan twee miljoen polishouders.
AkzoNobel verkoopt voor $ 1,3 miljard het bedrijfsonderdeel National Starch aan Corn Products International. Middels de opbrengst wil de Nederlandse verffabrikant onder andere overnames doen in groeimarkten in Azië.
De verkoopprijzen van bestaande Nederlandse koopwoningen zijn in mei op jaarbasis met gemiddeld 2,2% gedaald. Alle typen woningen daalden vorige maand in prijs versus een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stokte daarmee de ontwikkeling die zichtbaar was in de drie maanden tot en met april, waarbij de prijsdaling op jaarbasis elke maand kleiner werd. Vorige maand wisselden nog geen tienduizend bestaande woningen van eigenaar, een daling van 3,7% op jaarbasis.
Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd, gaf samen met de hogere bodem rond 312 punten een schot voor de boeg voor een verdere stijging. De bevestiging is inmiddels gegeven doordat de AEX in staat is gebleken vervolgens de top rond 340 punten te doorbreken. Ondanks het sterke herstel sinds het dieptepunt rond 301,48 punten, heeft de AEX sinds begin januari nog nauwelijks terreinwinst geboekt. De hogere toppen in combinatie met de lagere bodems sinds januari duiden op onzekerheid. Ook werd de stijging niet breed gedragen in de markt. Met name de kleinere fondsen bleven maandag achter.
BeursBulletin handhaaft nog steeds een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen en profijtelijke shortposities in zwak presterende aandelen. Zodra de AEX de barrière rond 340-punten definitief weet te doorbreken, mogen we een verdere rit omhoog verwachten. De Duitse index heeft inmiddels het goede voorbeeld gegeven door de top van dit jaar te bereiken. Daarmee is de DAX evenwel een witte raaf onder de (Europese) indices. Aangezien de top rond 340 punten alsmede het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ zijn doorbroken, wordt hiermee een sterk positief signaal afgegeven.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX, Aegon, AkzoNobel, ArcelorMittal en TNT.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting