AEX draait 180 graden

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX begon maandag met een mooie plus, maar sloot uiteindelijk 1,4% lager op een stand van 324,59 punten. De draai van 180 graden werd onder meer veroorzaakt door slechte macrocijfers vanuit de VS. De Amerikaanse productie is vorige maand volgens ISM-cijfers vrijwel stilgevallen. Ook Italië en Spanje stonden weer (negatief) in de spotlight….

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX begon maandag met een mooie plus, maar sloot uiteindelijk 1,4% lager op een stand van 324,59 punten. De draai van 180 graden werd onder meer veroorzaakt door slechte macrocijfers vanuit de VS. De Amerikaanse productie is vorige maand volgens ISM-cijfers vrijwel stilgevallen. Ook Italië en Spanje stonden weer (negatief) in de spotlight. De AEX gleed door dit alles richting het dieptepunt rond 323 punten dat op 18 juli werd bereikt.

Het akkoord betreffende het schuldenplafond van de VS, wat overigens nog niet in kannen en kruiken is, werd maar kortstondig gevierd. De dalende trend van de afgelopen maanden is nog steeds niet doorbroken. Het is cruciaal dat de steunzone standhoudt. De vorming van een hogere, danwel dubbele bodem, is nu nog steeds mogelijk.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Uurbasis
Op uurbasis werd de RSI maandag heen en weer geslingerd tussen 30% en 60%. Aangezien de koopkrachtindicator nog steeds onder de 60%-grens noteert, is de bear market range intact. De downtrend vanaf de 340-puntengrens is nog steeds niet doorbroken. Het is een veeg teken dat de AEX zelfs hier nog niet wist uit te breken.

Dagbasis
De AEX verloor maandag na een goed begin opnieuw terrein. De bar van maandag kan worden aangemerkt als een bearish engulfment, ten opzichte van de twee voorgaande handelsdagen. Maandag overschreed de AEX weliswaar de high, maar eindigde (ver) onder de low van vrijdag. Hieruit blijkt dat de beren nog steeds stevig in het zadel zitten.

De koopkrachtindicator RSI beweegt op dagbasis, ondanks de forse daling van de afgelopen handelsdagen, nog steeds in een neutrale zone. De RSI noteert nog steeds tussen 40% (onderkant bull market range) en de 60%-grens (bovenkant bear market range).

Weekbasis
Op weekbasis noteert de RSI rond 40%, na in februari overbought te zijn geweest. De lucht is evenwel pas geklaard zodra de 60%-grens is doorbroken, want in dat geval wordt de bear market range verlaten. De AEX bewoog vorige week tussen de hoogste en laagste koers van de voorgaande week en wist derhalve geen duidelijke richting te kiezen. Deze week is er ten opzichte van de voorgaande week een nieuwe low gevormd.

Het is erop of eronder voor de AEX: zolang de steunzone 323/330 punten intact is, zijn er kansen. Een doorbraak van deze steungrens betekent een nieuwe impuls voor de dalende trend.

Vanwege de correctie zijn er natuurlijk ook kansen, want zolang de AEX boven de steunzone 323/330 punten noteert, liggen er kansen bij ondergewaardeerde aandelen. Zelfs in dalende markten kunnen fondsen die deel uitmaken van de RatioPortefeuilletegen de markt omhoog gaan. Sommige fondsen wisten de correctie te trotseren en bereikten dan ook (meerjarige) recordniveaus.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">

AEX Verwachting