AEX duikt opnieuw onder 300-puntengrens

De AEX-index is het vierde kwartaal negatief van start gegaan en sloot vrijdag -2,1% lager op 299,30 punten. De afgelopen weken nam de AEX reeds wat gas terug, na de forse rally van de afgelopen maanden…. De AEX-index is het vierde kwartaal negatief van start gegaan en sloot vrijdag -2,1% lager op 299,30 punten. De afgelopen weken nam de AEX reeds wat gas terug, na de forse rally van de afgelopen maanden. De AEX verloor vervolgens momentum en zakte zelfs door de (psychologisch belangrijke) 300-puntengrens. Hiermee werd voor de korte termijn een negatief signaal gegeven. De eerstvolgende significante steunzone bevindt zich rond 286 punten. Zelfs al zou de AEX richting dit niveau of zelfs 270 punten dalen, dan zou er niet veel aan de hand zijn, maar dan noteert de AEX wel procenten lager. De negatieve toon lijkt inmiddels gezet en het zal moeten blijken waar de AEX de volgende bodem weet te vormen.
Vrijdag werd door de beren met grof geschut geschoten: binnen de AEX was geen enkel aandeel te vinden dat hoger sloot. TomTom was behoorlijk de weg kwijt en noteerde op een gegeven moment zelfs meer dan 8% lager. De schade bleef echter beperkt tot een verlies van 3,3%. De navigatiefabrikant stond de afgelopen tijd in de donkere schijnwerpers vanwege een voorkennisgeval. Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar handel met voorkennis bij TomTom, producent van navigatiesystemen. Het betreft het handelen van voorkennis door een financieel directeur van TomTom. Hoewel het bedrijf de schuld van de hand wijst, heeft TomTom wel reputatieschade opgelopen. De afgelopen maanden sterk opgelopen financiƫle waarden, gingen lager het weekend in: ING daalde 5,6%, terwijl Aegon ruim 3% verloor.
Vrijdagochtend bleken de industriƫle producentenprijzen in de eurozone in augustus met 0,4% op maandbasis te zijn gestegen. In juli daalden de prijzen nog met 0,7% op maandbasis. Vandaag staan Europese detailhandelscijfers op het programma.
De effectenbeurzen kregen negatieve werkgelegenheidscijfers vanuit de Verenigde Staten te verwerken. In september gingen er, exclusief de agrarische sector, 263.000 banen verloren. Analisten hadden ingezet op een verlies van 180.000 banen. Het aantal werklozen liep conform verwachting op naar 9,8% van de beroepsbevolking versus 9,7% in augustus. De fabrieksorders daalden in augustus met 0,8% terwijl er op een daling van 0,6% werd gerekend. Exclusief defensie-orders nam de vraag naar kapitaalgoederen in augustus met 0,7% af versus een stijging van 1,0% in juli. Vanmiddag zal de ISM Services Index worden bekendgemaakt, die een indicatie geeft van de economische gezondheid van de dienstensector.
De AEX is het vierde kwartaal slecht begonnen, na een goed tweede en derde kwartaal te hebben gehad. De AEX daalde de afgelopen week vanaf het jaarrecord van 2009 rond een niveau van 315 punten. De afgelopen maanden bleken dalingen uitstekende koopmomenten, waarbij de correcties beperkt bleven. Het voor de korte termijn belangrijke bodem rond 300 punten is inmiddels doorbroken. Dit is een negatief teken, waarbij de eerstvolgende steunzone rond 286 punten is. Het zal moeten blijken of de AEX, net als de voorgaande kwartalen, opnieuw veerkrachtig genoeg is om de stijgende lijn in te hervatten. Daarbij zal de AEX eerst een (hogere) bodem moeten vinden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX, Aegon, TomTom en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
AEX Verwachting