AEX eerst door de knieën voor aanval op 361,97 punten

De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter deed het de laatste dagen wat rustiger aan en consolideerde rond het hoogste niveau sinds het najaar van 2008. De AEX sloot gisteren 0,26% lager op 354,43 punten. Tijdens… De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter deed het de laatste dagen wat rustiger aan en consolideerde rond het hoogste niveau sinds het najaar van 2008. De AEX sloot gisteren 0,26% lager op 354,43 punten. Tijdens de stijging van de afgelopen weken hebben wij diverse keren onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Ondanks de (kleine) terugval van de AEX, handhaven wij het koersdoel van 361,97 punten. De AEX test momenteel de zone rond 354 punten. Zolang de AEX boven het koershiaat rond 345 punten weet te blijven, mogen we een voortzetting verwachten van de ‘uptrendÂ’ sinds maart 2009.
KPN is in de race voor nieuwe mobiele telefonielicenties in Duitsland. Na de eerste veilingdag is de Nederlandse telecomreus als hoogste bieder uit de bus gekomen. KPN liet zich tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering ook positief uit over de ontwikkeling van de IT-markt in de tweede helft van dit jaar.
 
SBM Offshore heeft een voorlopige toezegging ontvangen van het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras voor de bouw en lease van een drijvend opslag- en productieplatform. Het platform zal gebruikt worden bij de oliewinning buiten de kust van Brazilië. De voorlopige toezegging stelt de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie in staat om aan de ontwerpfase van het project te beginnen. Binnen een maand moeten de onderhandelingen over het definitieve contract zijn afgerond, al werd niet bekend welk bedrag er met deze opdracht is gemoeid.
 
Griekenland gaf maandag voor € 780 miljoen aan staatsobligaties uit met een looptijd van zes maanden. De rente die de overheid betaalt, ligt op 4,55%. Nederland leent overigens voor minder dan 0,3%. Beleggers overtekenden ruim zeven maal deze emissie. Daarnaast werd er een lening met een looptijd van een jaar geplaatst, eveneens voor € 780 miljoen. De rente daarop ligt op 4,85%. Deze lening werd ruim zes maal overtekend. In januari betaalde Griekenland voor éénjaarspapier nog 2,2%. Papandreou moet voor het einde van volgende maand € 11,6 miljard ophalen ter financiering van oude schulden. Tot het einde van dit jaar moet nog eens € 20 miljard worden opgehaald.
 
Alcoa opende maandagavond het nieuwe Amerikaanse cijferseizoen. De aluminiumproducent beperkte weliswaar het verlies op jaarbasis, maar de omzet viel analisten tegen. Deze week publiceren vanuit Amerika onder meer Intel, JPMorgan Chase, Google, Bank of America en General Electric de kwartaalresultaten. Intel, ’s werelds grootste chipfabrikant, heeft in de eerste drie maanden van het jaar een groter dan verwachte winst en omzet gerealiseerd. Daarmee geeft Intel een positief signaal af.
 
De import- en exportprijzen in de Verenigde Staten zijn in maart op maandbasis met 0,7% gestegen. Er werd een toename van de importprijzen met 0,9% verwacht.
 
Eerder deze week scherpte de AEX-index het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan, waarna de AEX wat gas terugnam. De AEX toont vooralsnog veerkracht door slechts beperkt terug te vallen. De index mag nog verder dalen richting het uitbraakniveau rond 345 punten. Aldaar zou het koershiaat voor steun kunnen zorgen. Vooralsnog bevindt de AEX zich op een comfortabeler, hoger niveau rond 354 punten. Zolang de AEX de terugval weet te beperken, kunnen we spreken van een succesvolle test van de recente uitbraak boven de top van januari. De afgelopen weken stelden we de koersdoelen voor de AEX opwaarts bij. Het huidige koersdoel bedraagt 361,97 punten. Dat de AEX na een forse rally in de afgelopen weken het wat rustiger aan doet, is niet verrassend.
 
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in KPN en SBM Offshore.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting