AEX eindelijk op de bodem?

Waar is toch de bodem vragen beleggers zich vertwijfeld af. De AEX zoekt naarstig naar vaste grond onder de voeten, maar wordt keer op keer door twijfels onder beleggers verder naar beneden geduwd. Hoewel… Waar is toch de bodem vragen beleggers zich vertwijfeld af. De AEX zoekt naarstig naar vaste grond onder de voeten, maar wordt keer op keer door twijfels onder beleggers verder naar beneden geduwd. Hoewel de AEX zich in de middag enigszins herstelde, dook de index aan het einde van dag opnieuw omlaag. De index sloot uiteindelijk 0,4% hoger, op 237,96 punten. Aangezien de dalingen zich minder scherp voltrekken in vergelijking met de voorgaande weken, krabbelt de koopkrachtindicator voorzichtig verder op. Zou dit dan toch de bodem zijn? Of is het slechts een tijdelijke opleving? Ons enige lichtpunt, de divergentie tussen de AEX en de koopkrachtindicator RSI, krijgt echter gezelschap.
De Libor-rente voor interbancaire termijnleningen in Amerikaanse dollars is opnieuw lager gesloten. Sinds de piek op 10 oktober op 4,82% is de driemaandsrente gedaald tot 3,4675%. Het verschil tussen de 3-maands interbancaire rente (BOR) en de overnight index swap (OIS) daalde tot 257 basispunten. Een daling van deze opslag wijst op een afname van de stress in de geldmarkten.
Niet alleen de rente daalde. Ook de financials kregen er weer stevig van langs. ING daalde 13,4% nadat kredietwaardigheidsbeoordelaar Fitch de waardering van stabiel naar negatief verlaagde. De rating ging van A/B naar B. Fitch stelde dat verdere afwaarderingen niet kunnen worden uitgesloten. Aegon daalde 14% nadat bekend werd dat het een beroep moest doen op staatssteun. “De kapitaalpositie van Aegon is prima in orde”, aldus Bos. Waarom Aegon dan toch met de bijna identieke voorwaarden als ING heeft ingestemd, blijft echter een raadsel. Wie dacht dat van de koers van Fortis niet veel meer af kon, kwam bedrogen uit. Het aandeel duikelde ditmaal ruim 7%.
De markt trekt zich op aan de hoop dat het beleidsbepalend comite van de Amerikaanse Federal Reserve de rente woensdag verlaagt met 50 basispunten tot 1%, het laagste niveau sinds juni 2004. Ook binnen Europa wordt deze hoop aangewakkerd: “Ik acht het zeer wel mogelijk dat tijdens de volgende vergadering wordt besloten om de rente opnieuw te verlagen”, aldus Trichet tijdens een conferentie in Madrid.
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in oktober gedaald tot 38,0, een historisch dieptepunt. De mening over de huidige situatie daalde naar 41,9 van 61,1 in september. De verwachtingsindex voor de komende zes maanden daalde naar 35,5 van 61,5. Het gedaalde consumentenvertrouwen is slecht voor de consumentenbestedingen die goed zijn voor tweederde van de Amerikaanse economie. De prijzen van eengezinswoningen in de Verenigde Staten zijn in augustus met 16,6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het is de sterkste prijsdaling ooit gemeten door de Standard & Poor’s/Case Shiller-index. Het Duitse consumentenvertrouwen is daarentegen, tegen de verwachting in, licht opgeleefd. Dit bleek dinsdag uit cijfers van onderzoeksgroep GfK.
Het vertrouwen van de Nederlandse consument is in oktober eveneens aanzienlijk gedaald en wel naar -27. Onder producenten werd door het CBS zelfs de sterkste daling gemeten uit de geschiedenis en dat terwijl het vertrouwen in de twee voorgaande maanden nog een lichte opleving liet zien. “Het oordeel over het economisch klimaat heeft in oktober een flinke deuk opgelopen. Het vertrouwen is keihard onderuit gegaan. Dit hebben we nog nooit gezien”, zegt Vergeer van het CBS. “Tot voor kort wilde men er graag mensen bij hebben. Nu is dat omgeslagen”.
Vanuit technisch perspectief heeft de beperkte opleving van dinsdag niet veel veranderd aan het treurige beeld. De dalende trends zijn nog steeds intact, al zien we de koopkracht wel voorzichtig toenemen. Reden tot voorzichtigheid geven de downtrends nog steeds, zodat wij onze (beperkte) aandelenposities blijven afdekken met Speeders Short. Op die manier kunnen onze abonnees ook in deze turbulente tijden genieten van een goede nachtrust. En terwijl de AEX-index inmiddels meer dan gehalveerd is, boeken IndexAlert en de ProtectiePortefeuille nog steeds record na record.
 
AEX Verwachting