AEX gaat als een kaarsje uit

De AEX-index kende dinsdag wederom een uiterst volatiele handelssessie, waarbij de index per saldo weinig opschoot: +0,4% op 244,50 punten. Vooralsnog weet de AEX de zware barrière rond 253 punten niet… De AEX-index kende dinsdag wederom een uiterst volatiele handelssessie, waarbij de index per saldo weinig opschoot: +0,4% op 244,50 punten. Vooralsnog weet de AEX de zware barrière rond 253 punten niet te doorbreken. Dit niveau correspondeert met het 50% Fibonacci-weerstandsniveau. Een doorbraak van deze weerstand is een belangrijke voorwaarde om een rally te doen ontketenen. Aan de onderzijde vindt de index nog altijd steun rond de 240-puntengrens. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is de zeer betrouwbare omgekeerde kopschouderformatie intact hetgeen kan duiden op een bodem.
Het blijft wachten op de uiteindelijke keuze van de AEX.
De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar voor het tweede achtereenvolgende kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het vorige kwartaal. Het consumentenvertrouwen is deze maand wel licht gestegen van -29 punten in november naar -28 punten. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie kelderde daarentegen dramatisch: van -9,1 punten naar -20,1 punten. Sinds de introductie van de vertrouwensindex in 1985 is een dergelijke daling nog nooit voorgekomen. De score zou te vergelijken zijn met de zware perioden rond 1975 en 1981. Het CBS noemt het een uiterst slecht voorteken voor het eerste kwartaal van 2009.
Er zijn echter ook nog optimisten te vinden. 2009 kan een beter jaar worden dankzij de terugkeer van het vertrouwen in de financiële markten, aldus Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, dinsdag tijdens een toespraak in Parijs. Wel moet het gehele financiële systeem verbeterd worden om meer transparantie van de financiële markten te bereiken, zei Trichet.
De Amerikaanse economie kromp in het derde kwartaal met 0,5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het tweede kwartaal groeide de grootste economie ter wereld nog met 2,8%. Het consumentenvertrouwen steeg deze maand onverwacht naar 60,1 punten versus 55,3 punten in november. De bestaande huizenverkopen daalden scherp met 8,6% op jaarbasis in november. De gemiddelde huizenprijzen daalden met 13,6% naar $ 181.300 ten opzichte van november 2007. Aanstaande president Barack H. Obama zal alle zeilen moeten bijzetten om de Amerikaanse economie weer nieuw leven in te blazen. Vice-president elect Joseph R. Biden junior stelde eerder deze week in een interview met de Amerikaanse nieuwszender ABC News, dat hij het voor mogelijk houdt dat de Amerikaanse economie volledig instort.
Vandaag vindt er een verkorte handelsdag plaats op Euronext tot 14:00 uur. Beide kerstdagen zullen de deuren aan het Damrak gesloten blijven. Op tweede kerstdag zal er op Wall Street daarentegen wel worden gehandeld. Vandaag staan diverse Amerikaanse macrocijfers op het programma, waaronder de duurzame goederen, de persoonlijke inkomens en bestedingen alsmede de olievoorraden.
Vooralsnog blijft het 50% Fibonacci-weerstandsniveau rond 253 punten een ware kwelgeest voor de AEX. Desalniettemin weet de AEX zich staande te houden binnen de lange termijn dalende trend. De kracht, zowel op- als neerwaarts, loopt er wel uit naar gelang het einde van het jaar in zicht komt. Vooralsnog kunnen we ons vastklampen aan het intact zijnde omgekeerde kop-schouderpatroon. Dit is een zeer betrouwbaar omkeerpatroon, hetgeen een koersdoel impliceert van circa 290 punten. Daarbij zal de AEX wel moeten afrekenen met de zware weerstand rond 253 punten. Of dat zal lukken en wanneer is de grote vraag. Totdat de markt definitief richting heeft gekozen, blijven wij op onze hoede en dekken we onze aandelenposities daarom nog steeds af tegen koersdalingen. Het team van BeursBulletin.nl wenst u fantastische feestdagen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting