AEX geeft de moed niet op

Nadat de AEX maandag als een raket omhoog schoot, laste de index gisteren een adempauze in. De index sloot 0,5% lager op een stand van 333,48 punten. Eerder deze week werden de financiële markten omhoog… Nadat de AEX maandag als een raket omhoog schoot, laste de index gisteren een adempauze in. De index sloot 0,5% lager op een stand van 333,48 punten. Eerder deze week werden de financiële markten omhoog gejaagd door het aangekondigde monsterlijke reddingspakket en de nucleaire optie. Dankzij het sterke herstel dat erop volgde, belandde de AEX opnieuw boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dit gemiddelde wordt nauwlettend door lange termijn beleggers gevolgd.
KPN liet gisteren opnieuw een koersdaling optekenen. Telefónica lanceerde gisteren een bod van € 5,7 miljard op het Braziliaanse mobiele telecombedrijf Vivo, waarin Portugal Telecom een belang heeft. Er doen reeds geruime tijd geruchten de ronde dat het Spaanse telecomconcern op termijn zijn Duitse activiteiten met die van KPN zal samenvoegen.
Op de lokale markt schoot het aandeel Amsterdam Commodities, kortweg Acomo genoemd, bijna 20% omhoog. De grondstoffenhandelaar neemt voor € 100 miljoen de thee- en zadenactiviteiten van Deli Maatschappij over. Acomo verdubbelt hierdoor in omvang en verwerft daarmee bovendien een leidende marktpositie in de thee- en zadenhandel.
Griekenland deed dinsdag (reeds) een beroep op het eerste deel van een financieel noodpakket bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het betreft een bedrag van € 20 miljard om een faillissement van het land te voorkomen. De EU zou hierbij Griekenland bijstaan voor een bedrag van € 14,5 miljard en het IMF € 5,5 miljard. Het hek is hiermee van de dam, want de eurolanden en het IMF geven € 110 miljard aan de Grieken. Waarschijnlijk zal dit bedrag nog veel hoger al uitvallen. De redding van de euro lijkt overigens tevergeefs, getuigde de forse daling van de afgelopen dagen.
In de Verenigde Staten zijn de groothandelsvoorraden in maart met 0,4% gestegen tot $ 394,79 miljard, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. In februari stegen de groothandelsvoorraden nog met 0,6%. De groothandelsverkopen stegen met 2,4% in maart (tot $ 348,02 miljard) versus 1,2% in februari.
Vanwege de heftige daling van vorige week vrijdag viel de AEX terug tot het steunniveau van februari. Daarbij werden diverse steunzones als luciferhoutjes doorbroken. De AEX dook daarbij zelfs even onder het dieptepunt van februari. De index doorbrak bovendien de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Desalniettemin herstelde de AEX maandag krachtig en klom daarbij opnieuw boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Indien de AEX opnieuw onder dit gemiddelde duikt en er onder zou blijven, duidt dat op een verzwakking van de trend.
Voor een positief beeld zal de AEX na het herstel van maandag tevens het 61,8% Fibonacci retracement level rond 340 punten, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem, dienen te overwinnen. Het is van groot belang dat de AEX in ieder geval boven het dieptepunt van dit jaar weet te blijven. Mocht de AEX echter de dalende lijn vervolgen, dan is het huidige herstel niets meer dan een ‘dead cat bounce’. De AEX wacht nu een uitdaging rond 335 punten. Indien de index deze horde weet te overwinnen, dan kunnen de we daling van vorige week als slechts een (forse) correctie binnen de stijgende trend kwalificeren. Dan zou namelijk een omgekeerd hoofd-schouderpatroon in de intraday-grafiek zijn gevormd waarmee de dalende trend ten einde lijkt.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een shortpositie in KPN en een longpositie in Amsterdam Commodities.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting