AEX geeft waarschuwingssignaal

De AEX-index sloot dinsdag ruim 1% lager op 336,77 punten. Eerder deze week bereikte de AEX nog een top op 345,56 punten, wat een sterk wapenfeit is. De AEX kon de dit jaar opgebouwde winst echter niet… De AEX-index sloot dinsdag ruim 1% lager op 336,77 punten. Eerder deze week bereikte de AEX nog een top op 345,56 punten, wat een sterk wapenfeit is. De AEX kon de dit jaar opgebouwde winst echter niet vasthouden en sloot zelfs onder de beginstand van dit jaar. Zolang de stijgende trend sinds maart intact is en de AEX comfortabel boven 296 punten noteert, hoeft men niet te panikeren. Correcties binnen de stijgende trend bleken vooralsnog uitstekende instapmomenten. Het eerste waarschuwingssignaal voor de korte termijn is echter wel gelost doordat het niveau van 338 punten is doorbroken. Een volgend negatief signaal zouden we krijgen we indien de grens rond 334 punten neerwaarts wordt gepasseerd. Een doorbraak van deze niveaus zou weliswaar geen ramp betekenen, maar dit duidt dan wel op een verzwakking van de stijgende trend.
Tegenvallende vierdekwartaalcijfers, die de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa maandag bekendmaakte, hadden een negatieve invloed op het sentiment op het Damrak. Maar ook het besluit van de Chinese overheid om banken te verplichten meer reserves aan te houden, zorgde voor onrust. Bovendien dreunde de winstwaarschuwing van Chevron na. De Amerikaanse oliegigant waarschuwde voor een ‘duidelijk lager resultaat’ dan in voorgaande kwartalen door afgenomen raffinagemarges. Grondstof- en oliewaarden stonden daardoor onder druk.
Forrester kwam daarentegen met positief nieuws: het onderzoeksbureau verwacht dat de wereldwijde uitgaven aan informatietechnologie dit jaar sterk zullen stijgen. Forrester verwacht een toename van 8,1%. Hoofdanalist Bartels stelde onder meer vast: “…de neergang in de technologiesector in 2008 en 2009 is officieus voorbij…” In 2009 jaar daalden de wereldwijde IT-uitgaven nog met 8,9%. Hiermee wordt duidelijk geïllustreerd dat dit soort rapporten en onderzoeken achter de feiten aanlopen wat koersontwikkeling betreft. Technologiefonds ASML is bijvoorbeeld sinds begin 2009, in het kielzog van een sterk stijgende Nasdaq, meer dan 100% gestegen en heeft zelfs al bijna de top van 2007, en daarmee de hoogste stand in 8 jaar bereikt.
De Federal Reserve slaagde er in zijn grootste winst uit zijn 96-jarige geschiedenis. Volgens eigen schattingen gaat het om een recordwinst van $ 52,1 miljard, te boeken. Het handelstekort van de VS steeg vorig jaar november tot $ 36,4 miljard, terwijl een tekort van $ 34,8 miljard werd verwacht. De Amerikaanse import steeg in november met 2,9%, het hoogste niveau sinds december 2008, met name door de hogere olieprijs. De export nam met 0,9% toe tot $ 138,2 miljard, wat het hoogste niveau in een jaar betekent.
De AEX toonde de afgelopen maanden veerkracht en scherpte na (kortstondige) koersdalingen steeds weer het ‘hoogterecord’ aan. Zo ook begin deze week: er werd een top rond 345,56 punten gevormd. Gisteren liet de AEX-index echter een veer, al past dit nog altijd binnen de stijgende trend sinds maart vorig jaar. Zolang de index zich overtuigend boven de steunzone rond 296 punten bevindt, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. Wel hebben we voor de korte termijn inmiddels een waarschuwingssignaal ontvangen doordat het steunniveau rond 338 punten is doorbroken. Het zou van verdere zwakte getuigen zodra de AEX tevens de steunzone rond 334 punten doorbreekt. BeursBulletin profiteert uiteraard van de prachtige stijgende trend, maar we blijven wel op onze qui vive. Bovendien wijzen wij op de toenemende VIX-index, waaruit een stijgende nervositeit bij beleggers blijkt. Zodra fondsen met groot volume gaan dalen, is dit een extra negatief signaal.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ASML.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting