AEX gehinderd door anti-inflatiemaatregelen China

Afgelopen vrijdag stond in het teken van de expiratie van termijncontracten. Ook hielden nieuwe anti-inflatiemaatregelen in China de gemoederen bezig. De AEX nam wat gas terug en ging 0,5% lager het weekeinde… Afgelopen vrijdag stond in het teken van de expiratie van termijncontracten. Ook hielden nieuwe anti-inflatiemaatregelen in China de gemoederen bezig. De AEX nam wat gas terug en ging 0,5% lager het weekeinde in op 344,58 punten. De AEX noteert nog steeds boven de 340-puntensteungrens. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is ook nog steeds stijgend. De AEX zette onlangs de aanval opnieuw in op de top van dit jaar en mag natuurlijk af en toe een stap terug doen. Zolang de steunzones rond 330 en 310 punten intact zijn, is een positieve visie gerechtvaardigd.
De consumptie van Nederlandse huishoudens is in september op jaarbasis met 1,5% gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde dat er op jaarbasis 1,4% meer werd geconsumeerd in augustus. Huishoudens gaven 5,6% meer uit aan duurzame goederen zoals witgoed en computers.
Naar verluidt wordt het noodplan van de Europese Unie aan het noodlijdende Ierland deze week gepresenteerd. Volgens anonieme bronnen valt de presentatie van het plan samen met de Ierse bezuinigingsmaatregelen die door de Ierse minister Carey zullen worden aangekondigd. De EU en het International Monetair Fonds waren de afgelopen dagen druk bezig met een plan waarbij een bedrag van circa € 90 miljard aan belastinggeld zal zijn gemoeid. De vraag is welk land de volgende keer zal aankloppen voor miljardenhulp.
Ben S. Bernanke verdedigde zijn geldpersbeleid om $ 600 miljard aan staatsobligaties op te kopen. De Fed-voorzitter stelde tijdens de euro Finance Week in Frankfurt dat zijn ‘QE2’-programma de wereldeconomie helpt als de opkoopoperatie de Amerikaanse economie een impuls geeft. Tegelijkertijd richtte Ben S. Bernanke zijn (gif)pijlen op China door te stellen dat landen die de wisselkoers laag houden, de wereldeconomie kunnen raken. Bovendien kan dat volgens hem uiteindelijk tot financiële instabiliteit in eigen land (lees: China) leiden. De Chinezen houden al tijden hun munteenheid laag ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dit is een doorn in het oog van de Amerikanen.
De AEX hield afgelopen week goed stand ondanks de (aanhoudende) schuldproblemen binnen de Europese Unie. De AEX doet verwoede pogingen om het hoogtepunt van dit jaar aan te vallen. Zolang de steunzones van oktober (circa 330 punten) respectievelijk september (rond 310 punten) intact zijn, ligt een verdere stijging voor de hand. Diverse andere indices zijn de top van 2010 al lang gepasseerd. Als de beren deze maanden een winterslaap houden, zouden de stieren kunnen toeslaan. Een aantal AEX-fondsen, zoals Royal Dutch Shell, DSM en Fugro heeft de toppen van 2009 en 2010 inmiddels gepasseerd. Indien de AEX-index in hetzelfde voetspoor treedt, zou er een eindejaarsrally kunnen plaatsvinden.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Royal Dutch Shell, Fugro, ArcelorMittal en ING.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting