AEX genekt door oplaaiende schuldenperikelen

Maandag wist de AEX de weg nog omhoog te vervolgen, maar de index kreeg dinsdag alweer een duw: -0,8% op 327,76 punten. Beleggers kregen het Spaans benauwd vanwege zorgwekkende berichten omtrent de schuldencrisis… Maandag wist de AEX de weg nog omhoog te vervolgen, maar de index kreeg dinsdag alweer een duw: -0,8% op 327,76 punten. Beleggers kregen het Spaans benauwd vanwege zorgwekkende berichten omtrent de schuldencrisis in Europa. De AEX nam daardoor opnieuw verder afstand van de 340 puntenzone. Zolang de AEX standhoudt boven de steunlijn vanaf eind mei alsmede de steunzone rond 300 punten, is een hernieuwde aanval mogelijk. Het blijkt een zware klus te zijn voor de AEX om uit de maandenlange neutrale ‘trading rangeÂ’ te breken. De top van dit jaar rond 360 punten is vooralsnog niet in zicht. Weet de index nog voldoende kracht te verzamelen om opnieuw de aanval te zetten op de 340 punten weerstand?
Blijkens cijfers van het ministerie van Economische Zaken is de orderontvangst van de Duitse industrie in juli met 2,2% gedaald op maandbasis. In juni werd nog een (herziene) stijging gemeten van +3,6%. Volgens het Duitse ministerie werd de orderontvangst sterk beïnvloed door een forse daling van het volume van grote orders in juli. Het ministerie hield de moed er desalniettemin in en stelde voorts: “de opwaartse trend in de vraag naar industriële producten is nog steeds aanwezig.”
Volgens Eurocommissaris Rehn van Monetair Beleid zullen de resterende veertien eurolanden extra geld op tafel moeten leggen voor het in zwaar verkerende Griekenland indien Slowakije weigert mee te betalen aan de miljardenlening. De eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds hebben eerder dit jaar Griekenland een lening beloofd ter grootte van € 110 miljard. Slowakije heeft echter de hakken in het zand gezet en gaf aan niet te willen betalen, daar de Slowaken niet voor het financiële wanbeleid van de Grieken op willen draaien. Slowakijes bijdrage was € 800 miljoen versus een Nederlandse bedrage van circa € 5 miljard. Madlener vindt het “onacceptabel dat Nederland nog meer moet betalen aan de frauderende Grieken.” De Europarlementariër voor de PVV staat achter de Slowaken betreffende hun weigering om diep in de buidel te tasten voor de Grieken.
De gezaghebbende Amerikaanse financiële courant The Wall Street Journal stelde dat Europese banken bij de publicatie van de stresstesten deze zomer geen volledige openheid hebben gegeven omtrent hun beleggingen. De enorme posities in schuldpapieren van problematische eurolanden zouden niet volledig zijn weergegeven.
De AEX werd steeds verder in de rechterhoek gedrukt van het sinds het begin van dit jaar gevormde diamantpatroon. De AEX zal vroeg of laat uit de convergerende lijnen van de afgelopen maanden moeten breken. De AEX deed pogingen om de weerstand rond 330 punten te slechten. Inmiddels heeft de index opnieuw een stap zuidwaarts gezet waardoor de ‘ijzeren’ weerstand rond 340 punten verder uit zicht is geraakt. De index strandde sinds mei enkele malen op deze zware barrière.
Vooralsnog blijft de AEX gevangen in de neutrale bandbreedte, waarbij optimisten zich kunnen vastklampen aan de steunzones rond 300 punten respectievelijk 310 punten. Deze zijn nog intact, waardoor de blik omhoog gericht kan blijven. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde duidt evenwel op een zijwaartse markt. Een dergelijke neutrale markt biedt evenwel perspectieven voor onze portefeuilles die juist van een zijwaartse markt profiteren. Wat dat betreft heeft OptieAlert garen gesponnen bij de huidige markt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting