AEX gered door hoop op reddingsplannen

Vrijdag was het wéér raak op het Damrak: de AEX sloot 4,7% lager op 229,44 punten. Daarmee vervolgde de AEX de weg van de minste weerstand: zuidwaarts. Alle denkbare time frames geven een dalende trend Vrijdag was het wéér raak op het Damrak: de AEX sloot 4,7% lager op 229,44 punten. Daarmee vervolgde de AEX de weg van de minste weerstand: zuidwaarts. Alle denkbare time frames geven een dalende trend weer, waarbij het eerste richtpunt voor de AEX de bodem van november rond 220 punten is. Een doorbraak van dit dieptepunt zou wederom een tsunami aan verkooporders kunnen triggeren. Weliswaar is al maandenlang positieve divergentie tussen de AEX en de RSI waarneembaar, maar desondanks koerste de index per saldo naar beneden. Op basis van het koersverloop in de Verenigde Staten en Azië kan de week goed beginnen. Pas als de dalende weerstandslijn sinds september (rond 250 punten) wordt doorbroken, kan het sentiment echter verder verbeteren.
De Duitse centrale bank (Bundesbank) verwacht dat de Duitse economie pas in 2010 zal herstellen. In 2009 krimpt de grootste economie in Europa waarschijnlijk met 0,8%. In juni ging de Bundesbank nog uit van een groei van 1,4%. Vorige maand werd duidelijk dat Duitsland in het derde kwartaal officieel in een recessie is beland. De economie liet een negatieve groei zien van 0,5%, volgend op een daling van 0,4% in het tweede kwartaal. De Bundesbank trachtte met een positieve noot af te sluiten, door te stellen dat de Duitse economie in 2010 waarschijnlijk een groei van 1,2% zal laten zien.
Het Damrak was vrijdag opnieuw bloedrood gekleurd, waar binnen de AEX slechts Wereldhave als safe haven werd gezien met een stijging van 3,1%. Echter, met slechts één fonds kon de AEX de strijd niet winnen. Zwaargewichten ArcelorMittal, ING en Royal Dutch Shell kelderden vele procenten tegelijk. Recessie-angst sloeg weer toe na dramatische Amerikaanse maandelijkse werkgelegenheidscijfers.
De werkgelegenheid daalde in november met 533.000 eenheden, hetgeen het zwaarste banenverlies betekent sinds 1974. De werkloosheid steeg met een stand van 6,7% naar het hoogste niveau sinds 1993. Het banenverlies was vele malen groter dan de verwachte 320.000. Dit waren dramatische cijfers die waarschijnlijk zwaar negatief zullen doorwerken op de macro- en bedrijfscijfers, die de komende tijd zullen worden gepubliceerd. Het grote banenverlies zorgt tevens voor bezorgdheid dat de consumentenbestedingen onder druk zullen komen te staan. Zwakke detailhandelsverkopen over november gaven eerder al een schot voor de boeg. Maandag zullen er geen macrocijfers worden gepubliceerd.
De New York Times (NYT) publiceerde een interessant artikel over de arbeidsmarkt. De Amerikaanse krant stelde dat de banencijfers zijn geflatteerd, aangezien er 637.000 extra werklozen niet worden meegerekend. Volgens de NYT zijn dit werklozen die noch werken, noch op zoek zijn naar werk. Dit is grofweg gezegd de groep die allang de handdoek in de ring heeft gegooid aangezien zij meent toch geen goede baan te zullen vinden.
Het vooruitzicht op verdere economische steunmaatregelen wereldwijd gaf beleggers vanaf vrijdagavond weer hoop. Het koersverloop van de afgelopen weken op het Damrak voorspelt echter nog niet veel goeds. Op vrijwel alle time frames valt een dalende trend waar te nemen. Wil de AEX nog hoop houden op herstel, dan zal na een hogere bodem ten opzichte van die in november, een hogere top moeten volgen. Indien er daarentegen een lagere top wordt gevormd, zal de dalende trend weer een nieuwe impuls krijgen. Dit impliceert dat de AEX in ieder geval boven de 220-puntengrens zal moeten blijven. Bovendien wacht vervolgens de zware taak om de dalende weerstandslijn vanaf september en daarnaast het 50% Fibonacci-niveau, rond 255 punten, opwaarts te doorbreken. BeursBulletin blijft niet voor niets middels diverse short-posities de aandelenpositie beschermen. Pas als de dalende weerstandslijn sinds september (rond 250 punten) wordt doorbroken, zou het sentiment weer wat kunnen verbeteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting