AEX gevangen in consolidatiedriehoek

De AEX-index sloot maandag 0,66% hoger op een stand van 326,56 punten. Daarmee nam de index weer verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteungrens. Sinds september vorig jaar veerde… De AEX-index sloot maandag 0,66% hoger op een stand van 326,56 punten. Daarmee nam de index weer verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteungrens. Sinds september vorig jaar veerde de AEX diverse malen op vanaf deze steunzone. Vooralsnog houdt de AEX goed stand, met dien verstande dat het herstel plaatsvindt binnen de dalende trend sinds eind april. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, biedt houvast. Voor een positief vervolg, zal de AEX echter wel de top van juni rond 343 punten dienen te passeren.
Het cijferseizoen barst deze week opnieuw los in Amsterdam, waarbij ASML aanstaande woensdag als eerste de kwartaalresultaten zal publiceren. Maandag opende in de VS Alcoa voortvarend het cijferseizoen. De consolidatieslag in de Europese bankensector houdt aan: gisteren liet de Spaanse bank Santander weten, voor circa € 555 miljoen de Duitse activiteiten van de Zweedse branchegenoot SEB over te zullen nemen.
Naar verluidt zou het veel geplaagde BP voor $ 12 miljard aan bezittingen willen verkopen. Royal Dutch Shell wordt al langer als een gegadigde voor onderdelen van British Petroleum gezien. Shell nam evenwel een afwachtende houding aan uit vrees voor massaclaims voortvloeiende uit de olieramp in de Golf van Mexico.
In 2009 vroeg een recordaantal van 8040 Nederlandse bedrijven faillissement aan, wat een stijging van 73% op jaarbasis betekende. Blijkens een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes, zullen dit jaar naar schatting circa 7800 bedrijven op de fles gaan.
 
De kredietwaardigheid van miljoenen Amerikanen is in april naar een nieuw dieptepunt gedaald. Cijfers van FICO illustreren dat in april circa 25,5% van de Amerikaanse consumenten, oftewel 43,4 miljoen, een ‘credit score’ had van 599 of lager. Consumenten die een kredietscore van minder dan 599 hebben, zijn de meest risicovolle groep voor kredietverstrekkers. Het historische gemiddelde percentage bedraagt 15%. Een tussenpersoon in kredieten stelde dat hij niet meer zozeer werd betaald voor het verstrekken van kredieten, maar voor het beëindigen van contracten.
De AEX scheerde de afgelopen weken opnieuw langs de rand van de afgrond. Sinds september vorig jaar weet de AEX boven de 300-puntensteunzone te blijven. Een doorbraak van deze grens zou een verdere daling van de AEX kunnen veroorzaken. Vooralsnog weet de AEX dit scenario af te wenden en herstelt de index verder binnen de dalende trend sinds eind april.
De top rond 343 punten, waarmee de AEX zal moeten afrekenen, ligt echter lager dan de top van april. Het eind mei gevormde ‘island reversal’-patroon is nog intact, wat een positief aanknopingspunt is. Echter, het lange termijn 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt al maanden vlak, wat de lange termijn (neutrale) tendens aangeeft. De AEX is de afgelopen maanden hier diverse malen onder gedoken en worstelt nog steeds met dit gemiddelde.
De AEX consolideert al tien maanden binnen de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten. De AEX zit momenteel gevangen in een consolidatiedriehoek: een lagere top en een hogere bodem. De index zal buiten deze convergerende lijnen dienen uit te breken. BeursBulletin handhaaft tot deze tijd een evenwichtige portefeuille, in afwachting van een duidelijke trend. Sterk presterende aandelen maken deel uit van de goed gespreide portefeuille. Bovendien is vroegtijdig een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen ingenomen. Wij wachten dan ook geduldig totdat de AEX opnieuw een kant heeft gekozen en blijven hierbij uiteraard zeer alert.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de ASML en Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting