AEX gevangen op Bevrijdingsdag

De afgelopen week stond in het teken van overlijdensbericht van Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden. De opluchting dat het brein van terreurorganisatie Al-Qaida was opgeruimd door de VS bleek van korte duur. In eerste instantie doorbrak de AEX-index de 360-puntengrens, maar de index viel vervolgens terug.

De AEX zat op Bevrijdingsdag nog steeds… De afgelopen week stond in het teken van overlijdensbericht van Osama bin Mohammed bin Awad bin Laden. De opluchting dat het brein van terreurorganisatie Al-Qaida was opgeruimd door de VS bleek van korte duur. In eerste instantie doorbrak de AEX-index de 360-puntengrens, maar de index viel vervolgens terug.

De AEX zat op Bevrijdingsdag nog steeds gevangen in een consolidatiedriehoek. De index zit klem tussen de dalende weerstandslijn sinds februari en de stijgende steunlijn vanaf de zomermaanden van vorig jaar. Op dagbasis blijft het beeld neutraal, waarbij de Relatieve Sterkte Index (RSI) in een neutrale zone beweegt. Enerzijds weet de RSI niet overbought, maar anderzijds ook niet oversold te geraken.

Nadat de koopkrachtindicator in maart onder 30% dook, herstelde de RSI, maar bleef daarbij onder 60%. De bear market range (RSI onder 60%), zal evenwel moeten worden verlaten. In april vormde de AEX opnieuw een hogere bodem, waarbij de RSI boven 30% bleef. De AEX heeft inmiddels het in april gevormde opwaartse koershiaat tussen 354,79 punten en 356,13 punten gesloten, waarmee één steunniveau is gesneuveld.

Zolang de RSI echter boven de gevarenzone van 30% noteert, is er weinig aan de hand, temeer daar de seinen op weekbasis nog steeds op groen staan. De koopkrachtindicator noteert in de weekgrafiek binnen een bull market range. Tijdens de correctie in maart wist de RSI boven 40% (onderkant bull market range) te blijven. De huidige correctie vindt derhalve plaats binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. In februari wist de RSI op weekbasis voor het eerst sinds jaren boven 70% te komen, oftewel overbought te geraken, wat een teken van kracht is.

De AEX is inmiddels op weg gegaan naar de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden. Rond 350 punten ligt de bodem van april. Zolang deze niveaus standhouden, kan gezocht worden naar koopkansen, zeker zolang het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgt. Een doorbraak impliceert dat de consolidatiedriehoek aan de onderkant wordt verlaten.

De AEX heeft sinds het begin van dit jaar per saldo geen terreinwinst geboekt. Onze beleggingsstrategieën zoals de Top-, SuperMomentum-, en de RatioPortefeuille wisten desalniettemin de recordniveaus aan te scherpen.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting