AEX glijdt verder van schuldenberg af

De AEX-index kreeg vrijdag gedurende de handelsdag harde klappen te verwerken en zette maandag de dalende lijn voort. Gisteren sloot de AEX ruim 1% lager op een stand van 317,54 punten. Het eind mei gevormde… De AEX-index kreeg vrijdag gedurende de handelsdag harde klappen te verwerken en zette maandag de dalende lijn voort. Gisteren sloot de AEX ruim 1% lager op een stand van 317,54 punten. Het eind mei gevormde omkeerpatroon, zijnde een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact, maar de markt piept en kraakt aan alle kanten. Zolang het koershiaat tussen 306 en 308 punten open staat, blijven de stieren aan zet. Zolang de dalende trend sinds eind april intact is, is de kou echter nog steeds niet uit de lucht. Het blijft dan ook oppassen geblazen zolang de AEX onder de top rond 340 punten noteert. Bovendien worstelt de AEX nog steeds met het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Daarnaast is het een veeg teken dat de AEX vorige week rond 330 punten alweer rechtsomkeert maakte.
De uitslaande Griekse veenbrand is nog steeds niet meester, getuige de nervositeit op de effectenbeurzen. Sterker nog, de financiële markten van de ‘PIIGS-landenÂ’ Portugal en Spanje stonden onder zware verkoopdruk. Het is evenwel zorgwekkend dat de belendende ‘veiligÂ’ geachte landen, zoals Frankrijk, België, Duitsland en Nederland, eveneens lijken te zijn aangestoken. Het gevaar komt eveneens uit een andere hoek: Hongarije. Onlangs stelden Hongaarse overheidsfunctionarissen onheilspellend dat het Midden-Europese land “niet ver verwijderd zou zijn van een crisis ‘Griekse stijl’”. Dit zorgde de afgelopen dagen voor aanzienlijke onrust, waardoor tevens de koers van de euro verder onder druk kwam te staan. De euro bereikte gisteren met een koers onder $ 1,19 zelfs het laagste niveau sinds (eind) 2005.
Het is veelzeggend dat (Europese) banken een recordbedrag van circa € 350 miljard hebben gestald bij de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een rentepercentage van (slechts) 0,25%. Dat impliceert een afnemend vertrouwen van de commerciële banken onderling. Kennelijk doen banken dat liever dan hun overtollige kasgeld voor één dag aan elkaar uit te lenen tegen een hogere rente. Ondertussen ligt ons spaargeld wel bij dezelfde banken. Een aantal weken geleden bedroeg het bij de ECB gestalde saldo circa € 320 miljard. Ter illustratie: een aantal jaren geleden zetten de banken doorgaans niet meer dan € 9 miljard aan ‘kort geld’ uit bij de ECB.
De orderontvangst in de Duitse industrie steeg in april met 2,8% op maandbasis. Volgens het Duitse ministerie van Economische Zaken bevestigen de cijfers dat het herstel in de Duitse industrie doorzet. Op jaarbasis stegen de industriële de orders met bijna 30%. De Duitse industrie profiteert onder meer van de zwakkere euro, wat Duitse goederen en producten goedkoper maakt voor buitenlandse partijen. Duitsland is na China ’s werelds grootste exporteur. De grootste economie van Europa kromp in 2009 met 5%, terwijl voor dit jaar alweer wordt gerekend op een groei van 1,6%.
De AEX herstelde sinds eind mei weliswaar sterk vanaf 301,48 punten, maar de index wist zich niet uit de dalende trend te worstelen. Daarbij zal de AEX in ieder geval de top van 13 mei rond 340 punten dien te overschrijden. De huidige opleving vindt immers plaats binnen de dalende trend die eind april werd ingezet. Mogelijk is er alweer een lagere top gevormd rond 330 punten. Zolang de AEX rond of onder het dalende 200-daags voortschrijdende gemiddelde blijft bewegen, blijven wij op onze qui vive.
Gezien de forse koersdalingen van de Europese ‘financials’, is de PIGGS-veenbrand nog steeds niet uitgewoed. BeursBulletin heeft dan ook niet voor niets fraaie winsten verzilverd en het aantal posities gereduceerd. Bovendien hebben wij en onze klanten nog steeds een aantal winstgevende (long- en short)posities in portefeuille, in afwachting van een nieuwe trend. Het eind mei gevormde ‘island reversal’-patroon is weliswaar bemoedigend, maar de markt overtuigt niet. Zeker niet aangezien diverse Europese indices belangrijke steunzones van de afgelopen maanden hebben doorbroken. Dit voorspelt niet veel goeds.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een shortpositie in de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting