AEX hangt met de nagels aan de rand

De aderlating van meer dan 3% waarmee de AEX maandag de handelsweek aftrapte, zorgde dinsdag voor nerveuze gezichten aan het Damrak. Is de uitglijder van maandag de voorbode van een nog hevigere correctie?… De aderlating van meer dan 3% waarmee de AEX maandag de handelsweek aftrapte, zorgde dinsdag voor nerveuze gezichten aan het Damrak. Is de uitglijder van maandag de voorbode van een nog hevigere correctie? Of is het juist tijd om op koopjesjacht te gaan? De grillige stemming aan het Damrak deed vermoeden dat de AEX leed aan een bipolaire stoornis. Plussen en minnen wisselden elkaar af, waarbij de slotkoers van de AEX (248,69 punten) uiteindelijk toch weer lager lag dan de dag daarvoor. Voor het technische korte termijn beeld blijft de steunzone rond 250 punten, alwaar zich de lows van mei bevinden, van cruciaal belang. Zolang de AEX zich als cliffhanger weet te handhaven of -beter nog- weet op te veren, blijft er hoop voor de bulls. Glijdt de index daarentegen opnieuw verder weg, dan kan een flinke valpartij het gevolg zijn.
Binnen de AEX-index leverden de financiële waarden enkele procenten in: Aegon sloot 3,8% lager, ING beperkte de schade tot een verlies van 2%. Lakshmi Mittal, CEO van ArcelorMittal, liet dinsdag weten dat hij ten aanzien van de mondiale vraag naar metaal “geen terugkeer naar zeer sterke niveaus” verwacht vóór 2011. Wel gaf de topman aan, tekenen van herstel waar te nemen. Het aandeel ArcelorMittal wist van deze waarneming niet te profiteren en sloot 0,7% lager. KPN deed wél goede zaken en sloot 3,1% hoger. Citigroup verhoogde dinsdag het advies voor het aandeel KPN van ‘houden’ naar ‘kopen’.
Zenuwachtige beleggers wisten dinsdag niet goed wat ze met zichzelf aan moesten. Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit Economics bleek dat de inkoopmanagersindex voor de industriële sector licht steeg, terwijl een daling ten aanzien van de dienstensector werd gerapporteerd. De samengestelde inkoopmanagersindex (industrie en dienstverlening) over juni kwam uit op 44,4 (een cijfer onder 50 duidt op een recessie). In mei kwam het indexcijfer uit op 44. Economen hadden gerekend op een sterkere stijging. Cijfers over de Duitse industrie- en dienstensector toonden een vergelijkbaar beeld: de inkoopmanagersindex voor de industriële sector steeg deze maand, terwijl het indexcijfer voor de dienstensector daalde. Ten aanzien van beide sectoren hadden economen gerekend op betere cijfers. Vandaag zal de Europese lopende rekening worden gepubliceerd.
Wisselend nieuws omtrent de Amerikaanse woningmarkt kon beleggers evenmin inspireren tot grootse daden: de National Association of Realtors liet weten dat de bestaande huizenverkopen in mei met 2,4% zijn gestegen. Analisten hadden een stijging van 2,6% verwacht. De gemiddelde prijs op jaarbasis daalde fors: voor een bestaande woning werd in mei 17% minder neergeteld dan een jaar eerder.
Net als de dag daarvoor zal woensdag de Amerikaanse huizenmarkt in de belangstelling staan. Zoals gebruikelijk zullen de wekelijkse hypotheekaanvragen worden gepubliceerd (13:00 uur) alsmede de wekelijkse olievooraadcijfers. Om 16:00 uur worden in de VS eveneens de verkoopcijfers van nieuwe huizen bekend gemaakt.
Dinsdag sloot de AEX andermaal onder 250 punten. Aangezien de steunzone rond dit niveau ligt, is het nog te vroeg om te spreken van een definitieve doorbraak daarvan. De AEX kwam gedurende de dag meerdere keren aan de bovenkant van de 250-puntengrens uit, dus er wordt door bulls en bears flink aan de index getrokken. Op korte termijn zal duidelijk moeten worden, of de korte termijn uptrend een vervolg krijgt en er een nieuwe aanval op de top van januari gedaan kan worden. Hoewel een dergelijke opleving mogelijk is, dienen we serieus rekening te houden met een minder positief scenario, waarbij de lange termijn downtrend een nieuwe impuls krijgt. Voorzichtigheid is dan ook geboden…
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting