AEX heeft last van deflatie

Beleggers in Amsterdam hadden dinsdag moeite met het bepalen van de richting. De AEX zwalkte richting de slotbel om 0,7% lager te sluiten op 324,92 punten. Technisch bezien, is de AEX nog altijd in vorm…. Beleggers in Amsterdam hadden dinsdag moeite met het bepalen van de richting. De AEX zwalkte richting de slotbel om 0,7% lager te sluiten op 324,92 punten. Technisch bezien, is de AEX nog altijd in vorm. De index bevindt zich sinds maart in een sterkte uptrend en weet tot dusver van geen ophouden. Momenteel schuurt de AEX langs de bovenzijde van het stijgende trendkanaal. Een ‘tikje’ terug zou geen reden zijn tot ongerustheid, zolang de index zich weet te handhaven binnen de uptrend.
De AEX ging dinsdag hoger van start, maar moest de openingswinst al tijdens het eerste handelsuur prijsgeven. Hoewel de index aan het begin van de middag weer in de groene cijfers belandde, was de pret van korte duur. Meevallende resultaten van onder andere Pfizer en Caterpillar maakten op beleggers minder indruk dan tegenvallende cijfers over de Amerikaanse woningmarkt. In september steeg het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS minder sterk dan verwacht. Waar economen hadden gerekend op een toename van 2% (jaarlijks gemiddelde) bleef de werkelijke stijging beperkt tot 0,5%. Het staatsfonds van Qatar kondigde aan 379 miljoen aandelen Barclays te verkopen en uiteraard had dat zijn uitwerking op de financials in Europa.
Het CBS maakte dinsdag bekend dat de officiële werkloosheid in Nederland in het derde kwartaal is opgelopen tot 394.000, ofwel 5% van de beroepsbevolking. Het aantal werklozen is in een jaar tijd toegenomen met 110.000. Met een percentage van 11,5% is de werkloosheid onder jongeren (15-24 jaar) momenteel het hoogst.
De Europese Centrale Bank maakt zich zorgen over de verzwakkende dollar. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet nam maandagavond onaangekondigd het woord tijdens een persconferentie en merkte op dat “buitensporige volatiliteit” van valuta’s slecht is voor de economische ontwikkeling. Dinsdag liet een adviseur van de Franse president Sarkozy zich ontvallen dat Amerika de wereld “overspoelt” met dollars. De adviseur noemde het “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt.
Binnen de AEX-index moest Ahold dinsdag inleveren. Het bedrijf liet weten, in het derde kwartaal een omzet te hebben gerealiseerd van € 6 miljard. Dit is een stijging van 4,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten reageerden teleurgesteld. Met name de zogenoemde identieke omzet –verkopen van winkels die langer dan een jaar open zijn- bij Albert Heijn viel tegen: voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2003 nam de omzet daar als gevolg van deflatie af. Het aandeel Ahold sloot dinsdag 3,7% lager.
Vandaag zal opnieuw de Amerikaanse huizenmarkt in de belangstelling staan: om 13:00 uur worden de wekelijkse hypotheekaanvragen gepubliceerd. Daarnaast zal een groot aantal bedrijven, waaronder Boeing, Morgan Stanley en eBay, kwartaalcijfers bekend maken.
De stijgende trend vanaf maart is in de afgelopen maanden steeds weer ongehavend uit de strijd gekomen. Zolang hogere toppen en hogere bodems elkaar blijven afwisselen, mag de blik van beleggers omhoog gericht blijven. De AEX schuurt momenteel tegen de bovenzijde van het stijgende trendkanaal. Vanuit bullish perspectief zou het mooi zijn als de index het stijgende trendkanaal weet te handhaven. We dienen er echter rekening mee te houden, dat de index aan de bovenzijde van dit trendkanaal weerstand gaat ondervinden. Een stapje terug behoort daarom tot de mogelijkheden. Daarbij geldt: zolang de vorige bodem intact blijft, is er weinig aan de hand.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Ahold.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting