AEX herpakt zich

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX dook woensdagochtend naar het laagste punt van dit jaar, maar herstelde vervolgens sterk. De AEX ging uiteindelijk 0,5% hoger de dag uit op een stand van 344,91 punten en kwam derhalve met de schrik vrij. Vanochtend wist de AEX het koershiaat rond 346 punten, dat maandag werd gevormd, evenwel te dichten. Zolang de twee voorgaande…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX dook woensdagochtend naar het laagste punt van dit jaar, maar herstelde vervolgens sterk. De AEX ging uiteindelijk 0,5% hoger de dag uit op een stand van 344,91 punten en kwam derhalve met de schrik vrij. Vanochtend wist de AEX het koershiaat rond 346 punten, dat maandag werd gevormd, evenwel te dichten. Zolang de twee voorgaande neerwaartse koershiaten die in mei zijn gevormd, openstaan, is het gevaar van een verdere daling nog niet geweken.

Intraday bereikte de RSI deze week (opnieuw) het oversold-gebied (onder 30%). Desalniettemin wist de RSI hogere bodems te vormen, terwijl de AEX nieuwe dieptepunten bereikte. Dit wordt positieve divergentie genoemd, wat op toenemende kracht duidt. De RSI zal evenwel boven de 60%-grens, oftewel bovenkant bear market range, moeten breken. Een andere uitdaging van de stieren is om de sterk dalende trend vanaf de 360-puntengrens te doorbreken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Op dagbasis wordt het met de dag spannender: terwijl de AEX verder bergafwaarts gleed, bleef de Relatieve Sterkte Index net boven de rand van de afgrond hangen. De gevarenzone, oftewel het oversold-gebied zijnde een waarde onder 30% is in rap tempo dichterbij gekomen. Een aantal neerwaartse koershiaten, rond 360 punten respectievelijk 354 punten, staat nog open. Zolang deze koershiaten open staan, zijn de beren aan de bal. De AEX is inmiddels onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde gedoken.

Op weekbasis noteert de RSI nog steeds (nipt) binnen de bull market range, al daalt de RSI wel tot de onderzijde van deze range, richting 40%. De koopkrachtindicator noteerde in februari boven 70%, wat een teken van kracht is en sinds 2006 niet meer is voorgekomen.

De belangrijke beursgraadmeters, de Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones, konden zich eveneens niet onttrekken aan de oplaaiende Europese schuldencrisis. Desalniettemin noteren beide indices nog boven het dieptepunt van april en is er geen reden om paniekvoetbal te spelen. Onlangs werden immers nog meerjarige recordniveaus bereikt.

Gisteren kwam de AEX met schrik vrij en zette met het hogere slot een mooie groene bar neer. Het sterke slotoffensief van de stieren gisteren, is een bemoedigend teken al zal het herstel natuurlijk wel een vervolg moeten krijgen. Het is in ieder geval zaak voor de AEX om zich boven de steunzone net boven 340 punten te handhaven.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting