AEX herstelt dankzij nieuwe injectie Citi

De AEX eindigde vorige week op het laagste punt. Dit niveau markeerde een nieuwe low van het huidige jaar en tevens op slotbasis een nieuw dieptepunt van de afgelopen vijf jaar. Maandag hervond de Amsterdamse… De AEX eindigde vorige week op het laagste punt. Dit niveau markeerde een nieuwe low van het huidige jaar en tevens op slotbasis een nieuw dieptepunt van de afgelopen vijf jaar. Maandag hervond de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich en trok zich op aan een sterk presterend Wall Street: +10,3% op 245,86 punten. Ondanks dit spectaculaire herstel, blijft het technische plaatje van de index zwak en blijft de dalende trend sinds september intact. Een positieve factor is nog steeds de hogere bodem in de koopkrachtindicator RSI versus een lagere bodem van de AEX. Indien het huidige herstel een vervolg krijgt, zou de (paniek)bodem een feit kunnen zijn.
[img1]
Binnen de AEX noteerden alle fondsen in het groen, behalve Wereldhave dat uit de toon viel met een klein verlies. ING (+17,9%) en Aegon (+21,2%) boekten forse koerswinsten nadat de Amerikaanse collega Citi een nieuwe kapitaalsinjectie had ontvangen. De Haagse verzekeraar wil volgend jaar meer dan € 150 miljoen kostenbesparingen realiseren in de belangrijkste landen waarin de verzekeraar actief is. Aegon hield maandag in Londen een presentatie voor beleggers.
De oliegerelateerde fondsen noteerden eveneens fors hoger. De olieprijs steeg maandag ruim 7%. SBM Offshore, Fugro en zwaargewicht RD Shell (22,9% weging) konden hiervan profiteren en stegen tussen de 10% en 15%. AEX-zwaargewicht ArcelorMittal (8,1% weging) steeg zelfs 19% waardoor de index vleugels kreeg.
Beleggers negeerden de tegenvallende verkopen van bestaande huizen in de VS. De verkopen daalden in oktober met 3,1% tot 4,98 miljoen op jaarbasis. Analisten hadden een afname tot 5,03 miljoen woningen verwacht. De benoeming van ‘wereldeconomieredder’ Timothy Geithner als minister van Financiën en het reddingsplan van Citigroup wogen blijkbaar veel zwaarder. De in zwaar weer verkerende Amerikaanse bank wordt overeind gehouden middels een kapitaalinjectie van $ 20 miljard door de overheid. Dit impliceert enerzijds dat de markt nog steeds verslechtert. Anderzijds is duidelijk dat de Amerikaanse overheid de banken koste wat kost overeind wil houden.
Een veeg teken is echter dat de kredietcrisis overslaat op leasemaatschappijen. Maandag werd bekend dat de Nederlandse staat de leningen die LeasePlan wil aangaan, garandeert tot een bedrag van maximaal € 1,5 miljard. LeasePlan heeft sinds 1993 een banklicentie en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank.
Wall Street ging maandag eveneens voortvarend van start. Beleggers maken zich deze week op voor Thanksgiving Day, waarbij de Amerikaanse beurzen donderdag gesloten blijven. Vrijdag vindt de traditionele ‘Black Friday’ plaats, verwijzend naar de ‘ultieme’ koopdag die een indicatie zou kunnen zijn voor de kerstverkopen. Dinsdag wordt het Amerikaanse BBP over het derde kwartaal gepubliceerd, evenals het consumentenvertrouwen.
Dankzij de slechte voorgaande week is de AEX er technisch bezien slechter voor komen te staan. Het minimale koersdoel van 230 punten, dat wij berekenden op basis van het recent afgeronde kopschouderpatroon, is inmiddels ruimschoots behaald. Tevens bereikte de AEX vrijdag opnieuw een laagste slotniveau van de afgelopen vijf jaar. Vooralsnog is de AEX voor een verdere val richting het dieptepunt van 2003 (217,8 punten) behoed. We blijven wel op onze hoede: de tijd om shortposities geheel af te bouwen is, wat ons betreft, nog niet aangebroken. Al sluiten we de mogelijkheid niet uit dat de paniekbodem van 2003 voor steun kan zorgen. Het sterke herstel van maandag is weliswaar bemoedigend, maar dan moet het geen bear market rally blijken zoals we de laatste maanden veelvuldig hebben gezien. De lagere bodem in de AEX voorspelt weinig goeds. Wellicht kan de positieve divergentie tussen de RSI en de AEX eindelijk voor een opwaartse impuls zorgen, maar wij wachten voor de zekerheid tot het rode licht gedoofd is.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting