AEX: het hek van het Damrak?

Vrijdag dook de AEX dermate hard naar beneden dat er niveaus van 1995 werden aangetikt. Vervolgens herstelde de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich enigszins en ging het weekend in met een verlies van 1,7%… Vrijdag dook de AEX dermate hard naar beneden dat er niveaus van 1995 werden aangetikt. Vervolgens herstelde de Amsterdamse hoofdgraadmeter zich enigszins en ging het weekend in met een verlies van 1,7% op 219,81 punten. De 218-puntenzone is zeer belangrijk: een definitieve doorbraak kan een verdere vrije val inluiden. Vanochtend daalde de index opnieuw hard richting 212,50 punten. Indien de AEX zich niet spoedig en overtuigend weet te herstellen, is een forse daling dus zeer waarschijnlijk. De markt heeft maandenlang geconsolideerd en lijkt nu neerwaarts uit dit patroon gevallen. Doorgaans betekent dit een vervolg van de voorgaande richting: neerwaarts dus. Het hek is dan van het Damrak.
Het macro-economische plaatje in Europese blijft dramatisch. De werkloosheid in de eurozone is in januari verder gestegen tot 8,2% van de beroepsbevolking, hetgeen hoger was dan analisten hadden verwacht. De officiële inflatie in de eurozone is in januari sterk teruggelopen. Vorige maand bedroeg de inflatie 1,1%, ver onder het niveau van 2% waarnaar de Europese Centrale Bank streeft. Ten opzichte van december daalde de inflatie zelfs met 0,8%.
Al een geruime tijd zijn er spanningen merkbaar binnen de eurozone. Dit blijkt ondermeer door de renteverschillen op staatsobligaties van diverse Europese landen. De zogenoemde spreads zijn fors toegenomen. ‘Anker’ Duitsland betaalt nog relatief het minst, terwijl landen als Griekenland (+300 basispunten) en Ierland fors meer moeten betalen om hun staatsschuld te kunnen financieren. Onlangs emitteerde Wouter Bos nog een staatsobligatie waarbij circa 80 basispunten extra moest worden betaald ten opzichte van de 10-jarige Bund. Sommige marktpartijen speculeren er zelfs op dat sommige landen niet meer aan hun verplichtingen zullen kunnen voldoen.
In Midden/Oost-Europa rommelt het behoorlijk. Hongarije wilde nota bene dat de Europese Unie tussen € 160 miljard en € 190 miljard zou gaan vrijmaken om de Oost-Europese landen te steunen. Dat dit niet bevorderlijk is voor een sterke euro moge duidelijk zijn. Dit plan werd dit weekend dan ook afgeschoten door de Europese regeringsleiders op een crisistop in Brussel. De valuta’s van Centraal-Europese lidstaten staan onder zware druk en er heerst grote angst dat westerse banken in onder meer Polen, Roemenië en Tsjechië in de problemen kunnen komen. Diverse financiële instellingen zijn actief in die regio, zoals ING Bank Śląski in Polen en het Belgische KBC in Hongarije.
Vanochtend rapporteerde Ahold beter dan verwachte resultaten. De Zaanse grootgrutter heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van € 285 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat uitkwam € 365 miljoen euro. Over het boekjaar 2008 behaalde het supermarktconcern een nettowinst € 1,1 miljard.
De Amerikaanse overheid vergroot het belang in Citigroup naar een percentage tussen 30 en 40 Dit zorgde voor een forse daling: Citigroup crashte circa 40% naar een koers van circa $ 1,49. Uncle Sam gaat tot $ 25 miljard aan preferente aandelen in Citigroup omzetten in gewone aandelen om de kapitaalbasis van de bank te versterken. In september vorig jaar investeerde superbelegger Warren Buffet nog $ 5 miljard in Citi.
Het consumentenvertrouwen daalde in februari naar een driemaands dieptepunt van 56,3 versus 61,2 in januari. Het bruto binnenlands product kelderde in het laatste kwartaal van 2008. De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal maar liefst 6,2% op jaarbasis, hetgeen de grootste daling betekende sinds 1982.
De AEX-index bereikte vorige week een laagste intraday low sinds 1995. De AEX herstelde zich vervolgens enigszins, maar het gevaar is nog lang niet geweken. Op de jaargrafiek is duidelijk te zien dat het niveau rond 218 punten van zeer groot belang is. De index zal vanaf hier moeten opveren, want een doorbraak van deze grens zou in een grote koersval kunnen ontaarden. Vanochtend zette de AEX de daling, middels een verlies van ruim 3% naar 212,50 punten, alweer voort. Niet voor niets handhaven wij reeds een geruime onze short-posities op de AEX-index.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting