AEX houdt beleggers in spanning

De index lijkt zich op te maken voor een uitbraak. De Amsterdamse hoofdgraadmeter nam vrijdag wat gas terug en sloot 1% lager op 265,48 punten. De afgelopen weken werd de stijgende steunlijn veelvuldig… De index lijkt zich op te maken voor een uitbraak. De Amsterdamse hoofdgraadmeter nam vrijdag wat gas terug en sloot 1% lager op 265,48 punten. De afgelopen weken werd de stijgende steunlijn veelvuldig opgezocht, maar van een definitieve doorbraak is vooralsnog geen sprake. De AEX toonde keer op keer veerkracht en schampte daarbij de top van januari. Nog altijd zijn de steunniveaus rond 260 punten respectievelijk 250 punten intact. Een doorbraak van deze belangrijke support levels zou het beeld voor de korte termijn aanzienlijk doen verslechteren. De kans op een opwaartse uitbraak is weliswaar nog altijd zeer groot. Het enige dat ons vooralsnog zorgen baart, is de negatieve divergentie versus de RSI. Deze koopkrachtmeter zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Desalniettemin lijkt een uitbraak aanstonds, want veel ruimte heeft de index niet meer.
De AEX werd vrijdag voornamelijk door zwaargewichten ‘naar beneden getrokken’. Royal Dutch Shell, Unilever en ArcelorMittal vierden vrijdag reeds weekend na de forse koerswinsten van de afgelopen weken. Lichtgewicht TomTom had vrijdag daarentegen de wind behoorlijk in de zeilen en schoot bijna 20% omhoog. Er kwam eindelijk weer eens fantasie in het fonds: er zou mogelijke interesse zijn van Apple om een belang in het bedrijf te nemen. Dat gerucht werd gevoed omdat TomTom bekendmaakte software voor Apple’s iPhone te gaan verkopen. TomTom wil via een claimemissie € 400 miljoen kapitaal ophalen. Met de opbrengst van aandelen en converteerbare obligaties moet de schuldenlast worden gereduceerd.
In een intern tijdschrift somberde Gerard Kleisterlee en rekent in het tweede kwartaal nog niet op herstel van de omzet. De CEO van elektronicaconcern Philips stelde: “de recessie is zwaar en diep. Wanneer herstel op zal treden, is onduidelijk.” Het aandeel verloor circa 1%.
De industriële productie in de eurozone is in april gekrompen met niet minder dan 21,6% op jaarbasis. Dit is de sterkste krimp ooit gemeten en viel aanzienlijk slechter uit dan de verwachte productiedaling op jaarbasis met ad 20,6%. Vandaag staat het Europese werkgelegenheidsrapport over het eerste kwartaal op het programma.
In Amerika stonden de im- en exportprijzen op het programma. De importprijzen stegen in mei met 1,3%, terwijl deze op jaarbasis juist 17,6% zijn gedaald. De exportprijzen namen op maanbasis toe met 0,6%, maar daalden 6,5% year on year. Het voorlopige consumentenvertrouwen steeg deze maand naar 69 versus 68,7 in mei. Dit betekende weliswaar de sterkste stijging in negen maanden, maar het niveau van september werd echter niet overschreden. De Amerikaanse beurzen deden het vrijdag eveneens rustig aan. Vanmiddag wordt de New York Empire State Manufacturing Index over de maand juni bekendgemaakt.
De Coppock-indicator genereerde onlangs weliswaar een historisch koopsignaal, maar dat beleggers direct vol in de markt moeten stappen, is af te raden. De AEX zou namelijk eerst nog aanzienlijk kunnen terugzakken zonder afbreuk te doen aan het Coppock-koopsignaal. We signaleerden wel dat diverse mondiale indices koopsignalen kregen, waaruit blijkt dat het herstel breed wordt gedragen.
Voor de korte termijn is het belangrijk dat de AEX de uptrend sinds begin maart weet te handhaven. De index heeft momenteel moeite om door de top van januari te breken. Voorwaarde voor een doorbraak is dat de AEX met de negatieve divergentie versus de koopkrachtindicator RSI moet afrekenen. Het zou van kracht getuigen als de AEX boven de recente steunzone rond 260 punten weet te blijven. Bij een doorbraak van de 250-puntengrens zal waarschijnlijk het doek voor de stieren vallen. We wachten vanuit een luxe posities vol spanning af welke kant de trein op gaat, alvorens onze posities weer aan te passen. Wij zijn namelijk nog steeds prima gepositioneerd voor zowel een stijging als een daling.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting