AEX houdt goed stand

Op de laatste handelsdag van de maand, alsmede het kwartaal, sloot de AEX-index -0,3% lager op 311,35 punten. Toch boekte de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de afgelopen 3 maanden een winst van ruim 20%…. Op de laatste handelsdag van de maand, alsmede het kwartaal, sloot de AEX-index -0,3% lager op 311,35 punten. Toch boekte de Amsterdamse hoofdgraadmeter in de afgelopen 3 maanden een winst van ruim 20%. De afgelopen weken week moest de index weliswaar wat gas terugnemen, maar dat past nog altijd binnen het positieve beeld. Zolang de AEX zich weet te handhaven boven de 303/300-puntengrens en vooral boven de steunzone rond 286 punten, blijft de stevige uptrend intact. Zolang bovengenoemde steunzones intact zijn, kan de blik opwaarts gericht blijven.
Gisteren vonden binnen de AEX-index behoorlijke verschuivingen plaats: waar Philips en TomTom ruim 2% daalden, wist ING een fraaie winst van 3% op het koersenbord te zetten. ING kent vanwege de recente koersstijgingen een gewicht van 10% binnen de AEX-index en kan derhalve als een zwaargewicht worden aangemerkt.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde woensdag voor toenemende wanbetalingen op leningen. Daarentegen stelde het IMF het totale verlies voor financiële instellingen door de kredietcrisis fors positief bij van $ 4 biljoen naar $ 3,4 biljoen.
In Duitsland nam de werkloosheid in september met 12.000 af, terwijl op een stijging van 20.000 werklozen was gerekend. In ons eigen land namen de industriële prijzen in augustus op maandbasis af met 1,5%. Op jaarbasis daalden de prijzen echter met 15%.
 
Wall Street verwerkte minder negatief dan verwachte onofficiële werkloosheidscijfers: in september daalde de werkgelegenheid in de Verenigde Staten met 254.000 banen. Volgens Automatic Data Processing betrof dit de kleinste afname sinds juli 2008, waarbij het banenverlies de afgelopen twee kwartalen sterk is teruggelopen. De cijfers van het ADP worden beschouwd als voorbode van de officiële werkgelegenheidscijfers die het ministerie van Arbeid iedere eerste vrijdag van de maand publiceert. De Chicago Inkoopmanagersindex viel echter wel tegen: de inkoopmanagersindex kwam uit op 46,1 versus een stand van 50 in augustus.
De AEX weet de laatste weken de weg omhoog weliswaar niet overtuigend vast te houden, maar valt daarentegen niet al te sterk terug. De index consolideert ettelijke punten onder het recordniveau voor 2009. Zolang de stijgende trend intact is, is het goed mogelijk dat we in de komende tijd nieuwe jaarrecords op het koersenscherm zien verschijnen. Wel is het belangrijk dat de index de stijging spoedig hervat. De uptrend zou aan kracht verliezen op het moment dat het niveau rond 303/300 punten doorbroken wordt. Toch zou ook een dergelijke correctie passen binnen het bullish scenario. Pas als de belangrijke steunzone rond 286 punten doorbroken zou worden, springen de seinen opnieuw op rood.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX, ING, TomTom en Philips.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
AEX Verwachting