AEX houdt koersdoel 361,97 punten in het vizier

De AEX-index sloot donderdag fractioneel lager op 355,57 punten. Hierbij dient te worden aangetekend dat Ahold en KPN ex-dividend noteerden, wat voor een (optisch) lagere index zorgde. De afgelopen week… De AEX-index sloot donderdag fractioneel lager op 355,57 punten. Hierbij dient te worden aangetekend dat Ahold en KPN ex-dividend noteerden, wat voor een (optisch) lagere index zorgde. De afgelopen week nam de AEX wat gas terug nadat het hoogterecord sinds het najaar van 2008 was aangescherpt. De dalingen bleven echter beperkt: de AEX veerde keurig op vanaf de zone rond 354 punten. Zolang de AEX in ieder geval boven het koershiaat rond 345 punten weet te blijven, kunnen we spreken van een succesvolle test van de uitbraak boven dit niveau. Kortom, de ‘uptrendÂ’ sinds maart 2009 is nog altijd intact. Ons koersdoel van 361,97 punten staat nog altijd in het vizier.
JP Morgan Cazenove verlaagde het advies voor Heineken van ‘neutral’ naar ‘underweight’. De analisten van de Amerikaanse zakenbank kwamen tot deze ingeving vanwege zorgen dat het eerste kwartaal zwak was voor de bierbrouwer, vooral in Europa en de VS. Dit zou volgens hen bewijs leveren voor “structurele en cyclische uitdagingen van het bedrijf”. De ramingen voor de winst per aandeel gaan omlaag door lagere aannames voor autonome volumes en marges. Het koersdoel is tevens gereduceerd van € 40 naar € 37,50.
 
De koersen van KPN en Ahold daalden gisteren, zij het als gevolg van ex-dividendnoteringen. KPN noteerde ex € 0,46 dividend. Bij de Zaanse grootgrutter bedroeg het dividend € 0,23. Imtech sleepte nieuwe opdrachten ter waarde van ruim € 20 miljoen binnen. De ‘klus’ van de technisch dienstverlener betreft onder andere de bouw van een op houtgestookte bio-energiecentrale in Venlo.
Vanwege de tientallen miljarden euro’s die moeten worden bezuinigd, valt steeds vaker het beruchte H-woord. De (gedeeltelijke) afschaffing van de hypotheekrente zal ongetwijfeld zijn effect hebben op de huizenmarkt en de hypothekenportefeuille van banken. Oud-topman van ABN Amro Rijkman Groenink heeft weinig vertrouwen in de banken. Hij voorspelt dat ABN Amro en Fortis Nederland niet genoeg winst zullen behalen om de kapitaalinjectie van € 30 miljard te compenseren.
Pharming kwam gisteren weer tot leven. De jarenlange investeringen van biotechnologiebedrijf Pharming, in een ogenschijnlijk bodemloze put, lijken eindelijk toch vruchten af te werpen. Het veel geplaagde biotechbedrijf heeft een distributiepartner gevonden voor Rhucin. Het Zweedse Orphan Biovitrum neemt de komende tien jaar de distributie in Europa van Pharmings eerste en belangrijkste medicijn voor zijn rekening. Orphan Biovitrum betaalt Pharming een eerste, niet nader genoemde som vooruit. Verder krijgt Pharming een ‘mijlpaalbetaling’ als Rhucin wordt toegelaten op de Europese markt bovenop een bedrag bij levering van het middel.
De Duitse economie komt langzaam weer op gang, maar groeit de komende jaren aanmerkelijk minder sterk dan in de periode voor de recessie. Acht economische onderzoeksbureaus rapporteerden donderdag hun gezamenlijke voorjaarsprognoses. Volgens hen groeit EuropaÂ’s grootste economie dit jaar met 1,5% en volgend jaar met 1,4%. Volgens deze experts kan de economische groei in de jaren daarna nog wat accelereren, maar zal wel aanmerkelijk lager zijn dan voor de recessie. De groei van de Duitse economie komt bijna geheel door de opleving van de internationale handel. Ter illustratie in 2010 voert de op een na grootste exporteur ter wereld daardoor naar verwachting meer dan 7% meer goederen en diensten uit dan in 2009. De Duitse consumenten sparen echter nog altijd liever, waarbij de consumptie naar schatting 0,4% krimpt.
Nadat de AEX-index eerder deze week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aanscherpte, nam de index wat gas terug. De AEX laat vooralsnog beperkte dalingen zien, waaruit kracht blijkt. De AEX-index mag zelfs dalen richting het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar het koershiaat steun zou kunnen bieden. De AEX heeft gisteren na een kleine dip opnieuw een stap in de goede richting gezet richting ons huidige koersdoel ad 361,97 punten. Pas als het uitbraakniveau rond 345 punten neerwaarts wordt doorbroken, zou dit een gevaar kunnen betekenen voor de stijgende trend. Totdat het tegendeel bewezen is, is de stijgende trend sinds maart vorig jaar intact. Uiteraard blijft BeursBulletin profiteren van het huidige vriendelijke beursklimaat.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Ahold, Imtech en KPN.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting