AEX houdt nog stand

De AEX sloot woensdag 0,8% hoger op 318,24 punten. De stijgende trend sinds de bodem in maart is nog steeds intact. Weliswaar corrigeerde de AEX sindsdien een aantal keer, maar zonder dramatische gevolgen…. De AEX sloot woensdag 0,8% hoger op 318,24 punten. De stijgende trend sinds de bodem in maart is nog steeds intact. Weliswaar corrigeerde de AEX sindsdien een aantal keer, maar zonder dramatische gevolgen. Hogere bodems werden gevormd, alsmede hogere toppen met een jaarrecord rond 328 punten. De laatste maanden weet de AEX echter geen duidelijke richting te kiezen. De euro/dollar doorbrak gisteren met kracht de $ 1,50-grens. Dit zou een positieve impuls moeten vormen voor de AEX. Zolang de steungrens rond 296 punten intact is, is een nieuwe aanval op het jaarrecord waarschijnlijk. Wel zal AEX eerst de top van november moeten doorbreken. Anders ontstaat een lagere top dan die van oktober, wat geen positief teken zou zijn. Ook geen positief teken was het feit dat Dubai World, een staatsbedrijf in handen van de Arabische stadsstaat Dubai, de aflossing van schulden gaat uitstellen.
Gisteren was binnen de AEX-index Boskalis opnieuw de sterkste stijger. ING verhoogde het advies voor zowel Boskalis als Smit Internationale. ING-analist Mulder is te spreken over de aanstaande fusie tussen de twee bedrijven. Het is opmerkelijk dat de aandelenkoersen van zowel de jager als overnameprooi sinds het bekendmaken van het bod door Boskalis zijn opgelopen. Normaliter daalt juist de aandelenkoers van de overnemende partij.
Gistermiddag vergaderden de aandeelhouders over een opsplitsing van de bankverzekeraar, alsmede over de voorgenomen grote aandelenemissie. ING is voornemens met de claimemissie € 7,5 miljard op te halen, waarvan € 5 miljard van de schulden aan de belastingbetaler wordt afgelost. De aandeelhouders stemden in met de opsplitsing van het concern zodat het bankverzekeraar-model ten grave werd gedragen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is Wouter Bos bereid te praten over aanpassing van de terugbetalingsvoorwaarden voor de resterende staatssteun van de financiële concerns. De staat heeft, over de rug van de belastingbetaler, in 2008 op het hoogtepunt van de financiële crisis, verschillende financials miljarden aan kapitaalinjecties gegeven. Aegon kreeg € 3 miljard, bankverzekeraar ING toucheerde € 10 miljard en SNS Reaal ontving € 750 miljoen.
Amerikaanse gezinnen hebben in oktober verrassend genoeg meer uitgegeven dan verwacht. Blijkens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Financiën stegen de uitgaven op maandbasis met 0,7%. In september daalden de bestedingen nog met 0,6%. De orders voor duurzame goederen daalden in oktober met 0,6%, terwijl op een toename van 0,5% was gerekend. De orders voor bedrijfsmaterieel, exclusief militair materieel en vliegtuigen, worden als een belangrijke barometer gezien. Deze deelindex steeg in oktober met 0,4% versus een stijging van 2% op maandbasis in september. Vandaag zijn de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Thanksgiving. Daags erna, op ‘Black Friday’, kent Wall Street een verkorte handelsdag. De omzetten van winkeliers geeft doorgaans een goede indicatie van de kerstinkopen.
De AEX houdt vooralsnog goed stand. Na het aanscherpen van het jaarrecord in oktober is de index weliswaar wat teruggevallen, maar de correctie bleek van korte duur. Het is belangrijk dat de AEX boven de steungrens rond 296 punten weet te blijven. Daarnaast zal de AEX moeten afrekenen met de zware weerstand die gevormd wordt door het 50% Fibonacci-niveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar. Er breken spannende tijden aan voor de AEX nu de euro/dollar de $ 1,50-grens heeft doorbroken. De stijgende euro zou een opwaarts effect kunnen hebben op de AEX vanwege de carry trades. De sterke correlatie zien we sinds de bodem in maart: de AEX steeg sinds maart aanzienlijk, hand in hand met een stijgende euro. Mocht de $ 1,50-zone echter toch te sterk blijken, dan zou de boemerang weleens de andere kant op kunnen vliegen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Boskalis en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting