AEX houdt stand

De AEX houdt zich nog steeds goed staande. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter vrijwel onveranderd op 264,20 punten. Het proces van hogere bodems en hogere toppen is intact, maar vertoonde deze… De AEX houdt zich nog steeds goed staande. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter vrijwel onveranderd op 264,20 punten. Het proces van hogere bodems en hogere toppen is intact, maar vertoonde deze week wel wat haarscheurtjes. De negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI maande reeds tot voorzichtigheid. Een doorbraak van het dieptepunt van mei rond het 250-puntenniveau zal het licht op rood doen springen. Wanneer de AEX daarentegen voldoende krachtig blijkt om de toppen van februari en mei te doorbreken, kan er een aanval worden gedaan op de top van januari. De index blijft nog altijd strijden met de lange termijn dalende trend. Deze geeft zich niet zonder slag of stoot gewonnen.
Het lot van de AEX-index ligt grotendeels in handen van zwaargewicht ArcelorMittal (+5,3%). Het staalfonds schuurt tegen een belangrijke weerstand aan. Een opwaartse uitbraak zou een positief impuls aan de AEX kunnen geven. Daarbij zullen bijvoorbeeld Unilever en Royal Dutch Shell de index eveneens een handje moeten helpen. Anders is de kans groot dat de AEX blijft ronddwalen zonder per saldo een kant op te gaan.
Royal Dutch Shell sloot fractioneel lager. De oliegigant maakte bekend per 1 juli de organisatiestructuur te veranderen, wat tot meer efficiëntie en lagere kosten zal moeten leiden. Een dag eerder werd het vertrek van topvrouw Linda Cook van de divisie Gas & Power aangekondigd.
Wall Street dook in de Amerikaanse ochtendhandel in het rood. Het vrijwel onafwendbare faillissement van General Motors speelde hierbij parten. De Amerikaanse autogigant slaagde er niet in obligatiehouders te overtuigen om $ 27 miljard in te ruilen voor een aandelenbelang van 10% in een gereorganiseerd GM. Het aandeel ging opnieuw fors naar beneden.
De verkoop van bestaande woningen steeg in april met 2,9% tot 4,68 miljoen op jaarbasis. De mediane huizenprijzen dook in april naar een niveau van $ 170.200 versus $ 201.300 in maart. Het aantal hypotheekaanvragen daalde in de week eindigend op 22 mei met 14,2% ten opzichte van de voorgaande week. Vanmiddag staan onder meer de nieuwe huizenverkopen alsmede de duurzame goederen en de wekelijkse jobless claims op het programma.
De negatieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX gaf reeds eerder reden tot zorg. De hogere top in mei werd niet gevolgd door de spanningsmeter RSI. De AEX nam deze week weliswaar wat gas terug, maar weet zich nog altijd staande te houden. Door de stijging sinds begin maart worden, binnen de dalende trend vanaf 2007, de lange termijn indicatoren geneutraliseerd. Een doorbraak van de high rond 267 punten is een voorwaarde voor de AEX om opnieuw een aanvalspoging te kunnen doen op de januaritop. De AEX zal in ieder geval boven de 250-puntengrens moeten blijven. Onder dit niveau bevindt zich een steunzone in de vorm van een tweetal gaps dat begin mei rond 240 punten werd gevormd. Een belangrijk cluster van bodems ligt vervolgens rond 230 punten. Het is vooralsnog niet duidelijk welk kamp het gaat winnen: de bulls of de bears. Diverse negatieve signalen zijn voor de beren een troefkaart, terwijl de stieren zich nog steeds aan de stijgende steunlijn sinds maart kunnen vastklampen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting