AEX in crashing mood

Terwijl enkele honderden meters verderop de politie druk in de weer was met roodwitte linten na de overval op een Hema-filiaal, verdween aan het Damrak een veel grotere som geld: de AEX-index daalde woensdag… Terwijl enkele honderden meters verderop de politie druk in de weer was met roodwitte linten na de overval op een Hema-filiaal, verdween aan het Damrak een veel grotere som geld: de AEX-index daalde woensdag maar liefst 7,7%, om te sluiten op 285,66 punten. Veel beleggers lijken er geen zin meer in te hebben, nu de financiële sector wankelt. Technisch bezien is alleen de divergentie tussen de RSI en de AEX-index nog hoopgevend: hogere bodems in de RSI versus lagere bodems in de AEX duiden op toenemende koopkracht. Maar voor het overige is het plaatje allerminst positief: de index dook diep onder de 300-puntengrens, waarmee duidelijk werd dat ook het derde Fibonacci retracement niveau onvoldoende steun heeft weten te bieden.
Het was weer een regelrecht bloedbad op Beursplein 5: de AEX opende woensdag fors lager en zakte tussentijds zelfs weg tot even boven de 280-puntengrens. Debet aan de malaise was –hoe kan het ook anders- de bankensector. Ook IJsland is niet immuun voor het kredietvirus en de problemen daar stapelen zich in rap tempo op. Meerdere IJslandse banken werden in de afgelopen dagen genationaliseerd, nadat zij in liquiditeitsproblemen verzeild waren geraakt. Woensdag werd bekend dat de Zweedse centrale bank een bedrag van 5 miljard kronen injecteert in de Zweedse afdeling van Kaupthing, de grootste bank van IJsland
De financiële buffer van Aegon is kleiner geworden nu de verzekeraar niet in staat is om honderden miljoenen aan hybride schuldpapier uit te geven om tegenvallers op te vangen. De Nederlandse pensioensector zit ook klem en hoopt dat de Nederlandsche Bank (DNB) de toezichtseisen tijdelijk oprekt. Fortis en ABN Amro kunnen, ondanks de nationalisatie, eveneens nog nauwelijks geld lenen op de geldmarkt. Geldgevers blijven voorzichtig omdat de interventie als tijdelijk wordt gezien. Moody’s handhaafde de rating van Fortis op A1. De miljardenverslindende reddingsoperatie van Bos die inmiddels minimaal € 3600 per hoofd van de bevolking heeft gekost, lijkt vooralsnog weinig effect te sorteren. Nederlanders worden ook geraakt door de problemen in IJsland. Klanten van het Noorse Icesave hebben geleerd dat ‘save’ niet hetzelfde is als ‘safe’. Op de website van Icesave verscheen het bericht dat de spaarbank zijn verplichtingen niet langer kan nakomen als gevolg van de financiële problemen van moederconcern Landsbanki.
Wel leefden de Europese beurzen, inclusief de AEX, voor korte tijd op als gevolg van een gecoördineerde renteverlaging door de Federal Reserve, de Bank of England en de Europese Centrale Bank. De drie instellingen verlaagden eensgezind de rente met 50 basispunten. In een reactie op het nieuws spoten de beurskoersen even omhoog, waardoor de AEX-index zelfs weer enige tijd boven 308 punten kon bivakkeren. De pret was echter van korte duur: al snel stak de twijfel over het effect van de renteverlagingen weer de kop op. Het IMF waarschuwde voor de ‘schrikbarend’ hoge rentevergoedingen die banken nu aan elkaar rekenen hetgeen de effectiviteit van het rentebeleid van centrale banken kan ondermijnen.
Donderdag zullen beleggers zich buigen over de vraag hoeveel nieuwe werkloosheidsuitkeringen er afgelopen week in de VS zijn aangevraagd (14:30 uur). Daarnaast zullen om 16:00 uur de groothandelsvoorraden in de VS bekend worden gemaakt. Beide cijfers kunnen inzicht verschaffen in de huidige conditie van de Amerikaanse economie.
Nu het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) het begeven heeft en de AEX zelfs onder de 300-puntengrens is gedoken, dringt de vraag zich op waar dit drama zal eindigen. De dalende trends, die zich zowel op lange als op korte termijn in de grafiek aftekenen, zeggen genoeg. Het enige lichtpuntje is dat de divergentie tussen de AEX en de RSI nog steeds wijst op toenemende koopkracht in de markt. Een herstelbeweging kan daarom niet helemaal worden uitgesloten, maar er op rekenen is niet verstandig.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting