AEX in de ban van Ierland

De AEX sloot donderdag 0,36% lager op een stand van 344,83 punten. Hiermee consolideert de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog steeds rond het uitbraakniveau. De AEX verloor in de middag terrein nadat Ierse… De AEX sloot donderdag 0,36% lager op een stand van 344,83 punten. Hiermee consolideert de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog steeds rond het uitbraakniveau. De AEX verloor in de middag terrein nadat Ierse schuldperikelen (opnieuw) opspeelden. Het 200-daagsgemiddelde stijgt echter nog steeds, waarbij de bodems op een steeds hoger niveau worden gevormd. Kortom, de stijgende trend sinds september is nog steeds intact. Zolang de steungrenzen van de afgelopen maanden intact zijn, zouden dalingen interessante instapmomenten kunnen zijn.
 
De spanningen in de perifere Europese zone laaiden gisteren opnieuw op. De PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje) liggen opnieuw onder vuur, waarbij Ierland nu ook op een Griekse tragedie afstevent. Beleggers vluchtten uit Ierse staatsobligaties waardoor de Ierse 10-jarige rente door het dak schoot. Tevens zijn de Credit Default Swaps van Ierland naar een ‘all time high’ gestegen. In het door de vastgoedmalaise getroffen Spanje is het ook niet pluis: de CDS op Spanje heeft het crisisniveau bereikt van juni.
De melding van José Manuel Barroso dat eurolanden volledig zijn toegerust om Ierland te helpen, gaf aan dat er enorme problemen zijn. De voorzitter van de Europese Commissie stelde dat Europa de situatie in Ierland scherp in de gaten houdt en bereid te zijn om (evenals bij Griekenland) Ierland de helpende hand te bieden. Deze woorden hadden een averechts effect en gaven aanleiding tot nog meer onrust.
De inflatie in China is in oktober gestegen tot 4,4%, het hoogste niveau in de afgelopen twee jaar. De hoge inflatie wordt voor een groot deel veroorzaakt door de gestegen voedselprijzen. De druk op China neemt toe om de yuan te herwaarderen. Verwacht wordt dat China ook de rente zal verhogen om de inflatie te beteugelen.

Zolang het stijgende 200 daags gemiddelde positief is, duidt dit op een toenemend vertrouwen op de beurs. De index mag daarbij bij tijd en wijle een stap(je) terug doen. Vele andere indices zijn de top van 2010 reeds gepasseerd, wat hoopgevend is. De AEX heeft de top van dit jaar echter vooralsnog niet overschreden, evenals de CAC40, Belgische Bel20 en de brede Eurostoxx50. Het zal geen verbazing wekken dat de indices van de in zwaar weer verkerende ‘PIIGS’ beduidend slechter presteren dan bijvoorbeeld de Duitse DAX.
 
Het is belangrijk voor de AEX dat de euro niet te veel verzwakt. De euro/dollar staat onder druk, evenals de euro versus de Japanse yen. Indien de euro opnieuw fors gaat verzwakken, zou dit neerwaartse druk op de AEX tot gevolg kunnen hebben. Zolang de steungrenzen van september (rond 310 punten) en oktober (rond 330 punten) intact zijn, is een optimistische visie gerechtvaardigd. Correcties zouden mooie instapmomenten kunnen bieden, danwel kansen zijn om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden. Oftewel ‘buy the dip’.
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting