AEX in de lift op sterke productiecijfers VS

De AEX-index had maandag de wind in de rug dankzij onder meer een meevallende ISM-index in de VS. De AEX-index steeg gisteren 0,6% naar een stand van 339,35 punten. Zolang de stijgende steunlijn sinds… De AEX-index had maandag de wind in de rug dankzij onder meer een meevallende ISM-index in de VS. De AEX-index steeg gisteren 0,6% naar een stand van 339,35 punten. Zolang de stijgende steunlijn sinds eind mei intact is, zitten de ‘bullsÂ’ nog stevig in het zadel. De barrière rond 340 punten zal echter nog wel moeten worden geslecht. De AEX-index worstelt al maanden met deze weerstandszone. Zolang deze weerstand intact is, blijft de AEX gevangen in een neutrale ‘rangeÂ’ tussen circa 330 punten en 340 punten.
De Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (Nevi) rapporteerde een aanzienlijk herstel van het aantal nieuwe orders voor de industrie. Dit was vooral te danken aan een forse groei van de export in oktober. De inkoopmanagersindex steeg van 52,9 in september tot 55,4 vorige maand. De deelindex van nieuwe exportorders bereikte zelfs het hoogste niveau sinds mei. Circa 39% van de ondervraagde inkoopmanagers meldde een toename van het aantal nieuwe orders vanuit het buitenland, in het bijzonder vanuit Duitsland en Groot Brittannië.
De ISM-index, die de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie meet, steeg in oktober naar 56,9 versus 54,4 in september. Deze index geeft al vijftien maanden een aanhoudende groei aan. Het groeitempo zwakte de afgelopen maanden weliswaar wat af, maar de index noteert nog altijd boven 50 wat op een toenemende economische activiteit duidt.
De uitgaven van Amerikaanse consumenten namen in september met 0,2% toe ten opzichte van de voorgaande maand. In augustus namen de consumentenuitgaven nog toe met 0,5%. De Amerikaanse consumenten zagen de inkomens in september evenwel met 0,1% dalen.
De Ierse rente schoot naar 6,93% waardoor een risicopremie van 447 basispunten boven Duits staatspapier wordt geëist. Dit nieuwe record volgde op het idee dat obligatiehouders moeten meebetalen aan de schuldencrisis.
De AEX-index is de nieuwe handelsmaand goed uit de startblokken gekomen en ging al snel weer in de aanval op de 340-puntenweerstandszone. Deze hardnekkige weerstand weerhoudt de index vooralsnog van een verdere opmars richting de top van dit jaar. Zolang de index boven de stijgende steunlijn sinds eind mei blijft, hebben de ‘bulls’ de beste kaarten in handen.
De AEX zou zelfs nog richting 310 punten kunnen dalen om opnieuw een hogere bodem te vormen. Zolang de AEX geen terreinwinst boekt, profiteren onze portefeuilles die ook in een zijwaartse markt goed gedijen. Zo behaalde de gloednieuwe SuperMomentumPortefeuille sinds de start in september een rendement van circa 8%. OptieAlert deed eveneens goede zaken. Alvorens wij onze posities uitbreiden, is een krachtige uitbraak van de AEX wel noodzakelijk. Daarvoor zal de AEX door de 340-puntenweerstand moeten breken.
 
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
 
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting