AEX in depressie

De afgelopen week vervolgde de index de duikvlucht en bereikte een nieuw dieptepunt op 244,72 punten. Zolang de dalende weerstandslijn vanaf oktober niet is doorbroken, blijft de downtrend intact. Niet… De afgelopen week vervolgde de index de duikvlucht en bereikte een nieuw dieptepunt op 244,72 punten. Zolang de dalende weerstandslijn vanaf oktober niet is doorbroken, blijft de downtrend intact. Niet alleen beleggers zijn de weg kwijt. Minister van Financiën Bos speelt mooi weer en investeert meer in banken dan de Nederlanders aan spaargeld hebben uitstaan. Vroeg of laat moet deze rekening natuurlijk worden betaald, hetzij middels een stijgende inflatie (en dus hogere rente), hetzij middels hogere belastingen.
Ondanks de gigantische ‘reddingsplannen’ wordt het probleem niet met wortel en tak uitgeroeid: zieke banken worden met man en macht in leven gehouden. We hebben aan Japan kunnen zien dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken: de Nikkei is in 20 jaar met circa 80% gedaald en het einde lijkt nog niet in zicht.
We zien ons momenteel geconfronteerd met het uiteenspatten van een groot aantal bubbels in de huizenmarkt, zakelijk vastgoed, de obligatiemarkt, de valutamarkt, de grondstoffenmarkt, private equity en hedgefunds en de aandelenmarkten. Deze bubbels zijn geblazen door met name Alan Greenspan, die de rente jarenlang op een onverantwoord laag niveau hield. Investeringen werden zo met een (te) lage rente gefinancierd zodat een enorme hefboom ontstond.
Nu de investeringen dalen, slingert deze hefboom genadeloos de ander kant uit met als gevolg: deleveraging. Partijen moeten nu tegen elke prijs hun posities liquideren, hetgeen de spiraal razendsnel de andere kant op laat draaien. Dit wordt nog versterkt door de effecten daarvan op de reële economie, waardoor de kans op een recessie steeds groter wordt. Het wachten is nu dus tot de uitverkoop voorbij is. De vraag is dan alleen waar de AEX een bodem vormt.
Maar zoals Johan Cruyff altijd zegt: “ieder nadeel heb z’n voordeel”. IndexAlert en de ProtectiePortefeuille weten dankzij de dalende AEX wel wekelijks nieuwe records te behalen. U ook?
AEX Verwachting