AEX in gevecht met 350-puntengrens

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX hield dinsdag de voeten niet droog en doorbrak daarbij de 350-puntengrens. Vanochtend slaagde de index er evenwel in om richting deze grens te stijgen. Doorgaans zijn ronde getallen psychologische steun- en weerstandsgrenzen. Het is een veeg teken dat het dieptepunt van medio april is gepasseerd. De eerstvolgende belangrijke bodem is die…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX hield dinsdag de voeten niet droog en doorbrak daarbij de 350-puntengrens. Vanochtend slaagde de index er evenwel in om richting deze grens te stijgen. Doorgaans zijn ronde getallen psychologische steun- en weerstandsgrenzen. Het is een veeg teken dat het dieptepunt van medio april is gepasseerd. De eerstvolgende belangrijke bodem is die van maart rond 343 punten. De correctie vindt plaats binnen de stijgende trend sinds de zomermaanden van vorig jaar. Desalniettemin begint het korte termijn beeld te verslechteren wat een waarschuwingsteken is.

Bovendien is het geen sterk teken dat de koopkrachtindicator RSI de afgelopen dagen oversold werd. Zolang de RSI in onder 60% noteert, zit de koopkrachtindicator de facto in een bear market range. Hiermee zijn de beren voor de korte termijn aan zet.

Vanwege de daling test de AEX tevens de stijgende steunlijn sinds de zomermaanden van 2010. Op dagbasis noteerde de Relatieve Sterkte Index weken lang in een neutrale zone, maar is inmiddels eveneens afgegleden richting de gevarenzone zijnde 30%. De bull market range is daarmee in gevaar gekomen. Het neerwaarts koershiaat dat op maandag rond 354 punten werd gevormd, staat nog steeds open wat evenmin een goed teken is. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde vertoont evenwel nog een positieve curve. De AEX dook eind vorig jaar respectievelijk maart onder deze lijn waarna de AEX opnieuw opveerde.

Op weekbasis is het beeld nog altijd positief en beweegt de RSI nog steeds binnen de bull market range. Tijdens de correctie in maart bleef de koopkrachtindicator netjes boven 40%, wat de kracht toont van de AEX. De RSI kwam in februari zelfs boven 70%, wat sinds 2006 niet meer is voorgekomen. De RSI is de afgelopen weken (opnieuw) verder afgegleden richting 40%.

Dat de korte termijn consolidatiedriehoeken werden doorbroken is geen teken van kracht. Evenmin dat het dieptepunt van april werd gepasseerd, waarbij de maartbodem een belangrijke steunzone is. Het korte termijn beeld is verslechterd, terwijl op weekbasis nog geen vuiltje aan de lucht is. Bovendien tekenden de Duitse DAX en de Amerikaanse Dow Jones een nieuw meerjarig record op. In dat opzicht hoeft er niet te worden gepanikeerd al zal de AEX evenwel het herstel spoedig moeten inzetten. Aanstaande vrijdag staat de mei-expiratie van opties en futures op het programma, wat de koersen behoorlijk in beweging kan zetten.
 
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link. 

AEX Verwachting