AEX in jubelstemming

Eindelijk kon de champagne weer eens ontkurkt worden aan het Damrak. Rende men recent massaal richting de nooduitgang, dinsdag verdrongen beleggers zich in figuurlijke zin bij de ingang van Amsterdamse… Eindelijk kon de champagne weer eens ontkurkt worden aan het Damrak. Rende men recent massaal richting de nooduitgang, dinsdag verdrongen beleggers zich in figuurlijke zin bij de ingang van Amsterdamse beurs. De AEX steeg maar liefst 5,6% en sloot op 210,44 punten. Hoewel het positief is dat de index op dagbasis de dalende weerstandslijn heeft doorbroken, is er geen reden om nu alle voorzichtigheid te laten varen. Een zwaluw maakt immers nog geen zomer, zo zagen we ook vorige week woensdag. Allereerst zal de doorbraak van deze weerstand in de komende dagen bevestigd moeten worden. Daarnaast staan de seinen voor de middellange en lange termijn nog altijd op rood.  
Het waren met name de financiële waarden die dinsdag de wind in de zeilen hadden. De indices op Wall Street werden waarschijnlijk gestut door de plannen om de uptick rule binnen een maand opnieuw in te stellen. Deze regel komt erop neer dat marktpartijen alleen short mogen gaan nadat aandelen hogere koersen laten zien dan de voorgaande tick. Via een interne memo heeft Vikram Pandit, de CEO van Citigroup, laten weten dat de bank bezig is met het beste kwartaal sinds 2007. Citigroup heeft zware maanden achter de rug: de bank heeft maar liefst $ 45 miljard aan overheidssteun ontvangen en werd zwaar gestraft op de aandelenbeurs. Vorige week noteerde het aandeel zelfs onder $ 1. Beleggers reageerden euforisch op de inhoud van de uitgelekte nota. Het aandeel Citigroup spoot omhoog, evenals de aandelen van vele sectorgenoten zoals Bank of America en JP Morgan. De euforie wekt ook wel enige verbazing: er staan immers nog steeds honderden miljarden aan toxic waste op de balansen.
Aan het Damrak profiteerden Aegon en ING van het positieve sectorsentiment. Met name Aegon deed zeer goede zaken: het aandeel steeg maar liefst 35,3% en was daarmee met voorsprong de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Afgelopen vrijdag kwam Aegon nog negatief in de belangstelling toen kredietbeoordelaar Fitch de rating voor de verzekeraar neerwaarts bijstelde. ING wist eveneens een fraaie plus neer te zetten: het aandeel steeg dinsdag 16,3%. Deze percentages dienen wel in perspectief te worden geplaatst: veel financials zijn inmiddels meer dan 90% in waarde gedaald!
Vanochtend rapporteerde Zwitserse zakenbank UBS over 2008 een groter verlies dan eerder was vermeld: CHF 20,9 miljard (circa € 14 miljard). Gisteren bevestigde SBM Offshore nabeurs de eerder gepubliceerde resultaten over 2008. De nettowinst ad $ 228 miljoen viel iets hoger uit dan in januari aangegeven, bij een omzet van $ 3,06 miljard. Het dividendvoorstel van $ 0,93 per aandeel bleef ongewijzigd.
Het enthousiasme onder beleggers beperkte zich dinsdag niet tot de financiële sector: het optimisme werd breed gedragen. Goed nieuws kwam dan ook niet alleen uit de financiële hoek. Office Depot, dat handelt in kantoorartikelen, liet weten dat de resultaten in het eerste kwartaal van 2009 tot dusver iets beter zijn dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Office Depot stond intraday bijna 40% hoger.
Gisteren werd bekendgemaakt dat de groothandelsvoorraden voor de vijfde sequentiële maand zijn gedaald. In januari daalden de voorraden met 0,7% volgend op -1,7% in december 2008. In macro-economisch opzicht kijken beleggers vanmiddag met belangstelling uit naar de wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS, die in de loop van de middag door de Mortgage Bankers’ Association worden gepubliceerd, alsmede de wekelijkse olievoorraden.
De opleving die de AEX dinsdag liet zien, is weliswaar een stap in de goede richting. Toch is het zaak om alert te blijven. De afgelopen weken heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter forse verliezen geïncasseerd, we dienen de opleving van de AEX dan ook in perspectief te blijven zien. Voor wat betreft het technische plaatje is het belangrijk dat de index de doorbraak van de dalende weerstandslijn (die vanaf begin februari in de grafiek zichtbaar is) bevestigt. In dat geval is een verdere herstelbeweging mogelijk. Hoewel een verdere opleving op de korte termijn dus mogelijk is, zien wij op dit moment geen reden voor overmatig enthousiasme: zowel voor de lange als de middellange termijn bevindt de AEX zich in een dalende trend. Bovendien is een terugtest van het uitbraakniveau van vorige week (onder 220 punten) mogelijk zonder dat het gevaar op een hernieuwde daling geweken is.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting