AEX is de weg kwijt

Ondanks de wilde intraday fluctuaties wist de AEX-index dinsdag wederom geen richting te kiezen. De AEX sloot ditmaal 0,5% hoger op 248,26 punten. Pas zodra de AEX de weerstandszone rond 253-punten doorbreekt,… Ondanks de wilde intraday fluctuaties wist de AEX-index dinsdag wederom geen richting te kiezen. De AEX sloot ditmaal 0,5% hoger op 248,26 punten. Pas zodra de AEX de weerstandszone rond 253-punten doorbreekt, kunnen voor de korte termijn alle remmen los. Daarbij past een koersdoel tussen 280 punten à 290 punten. Mocht de index daarentegen toch weer zuidwaarts keren en de steun in de vorm van het koershiaat van begin december neerwaarts doorbreken, dan zou dat een vervolgdaling tot gevolg kunnen hebben. Vooralsnog zit de AEX klem tussen twee steun- c.q. weerstandsniveaus. Pas als één van beide barrières overtuigend wordt doorbroken, zouden we weer een significante move kunnen verwachten.
’Redder der natie‘ Wouter Bos doet er “alles aan om de schade voor Fortis Nederland te beperken” door de megafraude door de Amerikaanse handelaar Bernard Madoff. Volgens de minister van Financiën wordt er geïnventariseerd of juridische claims mogelijk zijn. In het slechtste scenario kan Fortis volgens de bewindsman voor € 1 miljard het schip ingaan. Had Fortis nu toevallig zoveel pech met haar beleggingen en investeringen? Naast Fortis zijn circa tweehonderd particuliere beleggers via vermogensbeheerder Bos (?) & Partners in de piramidefondsen van Madoff gestapt. Ondanks onder andere een brief uit 1999 aan de SEC waarin werd gewezen op “het grootste piramidespel ooit”, heeft de Amerikaanse beurswaakhond nooit onderzoek gedaan naar het fonds.
Bos haastte zich te zeggen dat, net als bij het Icesave-drama, “Nederlandse toezichthouders niets te verwijten valt”. Bos wees erop dat behalve Fortis wereldwijd veel banken slachtoffer zijn geworden van de fraudezaak van $ 50 miljard. Bos kan zelf ook de nodige juridische claims tegemoet zien, nu de Belgische rechter heeft geoordeeld dat de eenzijdige aankoop van de Belgische vennootschap nietig is zonder toestemming van de aandeelhouders. Zal de belastingbetaler ook hier weer de voor de kosten opdraaien?
Op het Damrak hadden beleggers meer oog voor de Europese inkoopmanagersindex voor de dienstensector en de industrie die naar nieuwe dieptepunten zakten. Analisten hielden echter rekening met nog slechtere cijfers. Woensdag staan onder meer de Europese inflatiecijfers en huizencijfers op het programma.
Goldman Sachs publiceerde een recordverlies van $ 4,97 per aandeel. In het fiscale vierde kwartaal verloor Goldmine Sachs circa $ 2,3 miljard. In Amerika stegen de indices ondanks de zwakke resultaten van de Amerikaanse zakenbank en slechte macrocijfers. De in aanbouw genomen woningen daalden in november met 18,9% op jaarbasis. De verslechterende omstandigheden op de woningmarkt impliceren een 6%-daling van de Amerikaanse economie in het huidige kwartaal. Het deflatiespook waart nog steeds rond. De cpi daalde in november 1,7% ten opzichte van oktober, toen de consumentenprijzen 0,1% daalden. We moeten circa 61 jaar terug voordat wij een dergelijke daling hebben gezien. Bovenstaande gaf de Fed voldoende munitie om de Fed funds rate verder te verlagen. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken heeft de rente dinsdag verlaagd naar een bandbreedte van 0,0% tot 0,25%, een niet eerder gehanteerd niveau. Het rentewapen is daarmee leeg. Woensdag worden de wekelijkse hypotheekaanvragen en de olievoorraadcijfers gepubliceerd.
Het korte termijn beeld wordt gekenmerkt door wilde swings, zonder dat de AEX per saldo voor- of achteruit gaat. De lange termijn trend blijft neerwaarts gericht, waarbij sterke rallies kunnen worden afgewisseld door scherpe dalingen. Het is voor de AEX van belang om in ieder geval boven het opwaartse koershiaat rond 240 punten te blijven. Deze steun biedt vooralsnog voldoende steun. Positief is dat de AEX intraday nog steeds bezig is met een omgekeerd kop-schouderpatroon. Dit zeer betrouwbare omkeerpatroon laat een koersdoel berekenen van circa 290 punten. Vooralsnog weet de AEX het zware 50% Fibonacci-weerstandsniveau rond 253 punten boven zich. De AEX zal in ieder geval boven de rechterschouder (circa 227 punten) moeten blijven om het positieve scenario niet te doen verpieteren. Totdat de AEX de weg omhoog heeft ingeslagen, blijft BeursBulletin de short-posities in portefeuille houden ter bescherming van de aandelenposities. Deze strategie heeft dit jaar ervoor gezorgd dat alle 11 portefeuilles de AEX duidelijk en controleerbaar(!) hebben geoutperformed.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting