AEX is gewaarschuwd

De AEX-index kende een week van uitersten: er werd voor dit jaar zowel een hoogte- als dieptepunt bereikt. In aanloop naar de optie-expiratie die vrijdag 15 januari plaatsvindt, is de nervositeit toegenomen…. De AEX-index kende een week van uitersten: er werd voor dit jaar zowel een hoogte- als dieptepunt bereikt. In aanloop naar de optie-expiratie die vrijdag 15 januari plaatsvindt, is de nervositeit toegenomen. Dit verschijnsel zien we wel vaker in de ‘expiratieweekÂ’, want er staan grote belangen op het spel.
Als we evenwel door de waan van de dag heen kijken, zien we een stijgende trend sinds maart vorig jaar. Daarbij zijn (forse) correcties mogelijk zonder dat het positieve sentiment wordt aangetast. Zeker zolang de index boven de steunzone rond 296 punten noteert, kan de blik opwaarts blijven gericht.
Uiteraard blijft BeursBulletin alert op diverse waarschuwingssignalen. Een stijgende VIX-index, bijvoorbeeld, duidt op toenemende nervositeit. Dat wil echter nog niet zeggen dat de markt daardoor plotseling omslaat van een stijgende in een dalende trend. Marktpartijen eisen wel een hogere (put)premie om het koersrisico af te dekken. Dit is natuurlijk wel een waarschuwing die we niet mogen negeren.
Daarnaast sluimeren op de achtergrond nog altijd de dollar en yen carry-trades die zijn opgezet. Zodra deze valuta’s verder stijgen, zou dit tot toenemende verkoopdruk kunnen leiden op ‘assets’ zoals aandelen, goud, vastgoed en obligaties die gefinancierd zijn met goedkope leningen (circa 0% rente) in dollars en yens. We hebben eind 2008 kunnen zien wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.
Vooralsnog is er echter geen reden om naar de nooduitgang te rennen. Voor de korte termijn wordt er een waarschuwingssignaal afgegeven zodra de steunzone rond 334 punten neerwaarts wordt gepasseerd. Een doorbraak van de stijgende steunlijn sinds maart 2009 zal op verdere verzwakking duiden.
Vooralsnog zijn deze steunniveaus intact, waardoor we positief mogen blijven. Pas als deze steunzones worden doorbroken en er lagere bodems worden gevormd, is het inpakken en wegwezen. BeursBulletin houdt deze steunniveaus daarom ook scherp in de gaten en beschermt bovendien voor de zekerheid de opgebouwde winsten.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

Wilt u dit commentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.
AEX Verwachting