AEX kan opgebouwde winst niet vasthouden

De AEX kon de gedurende dag opgebouwde winst niet vasthouden en sloot maandag 0,2% lager op 326,57 punten. De AEX strandde vorige week op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in… De AEX kon de gedurende dag opgebouwde winst niet vasthouden en sloot maandag 0,2% lager op 326,57 punten. De AEX strandde vorige week op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De AEX daalde vervolgens stevig vanaf deze weerstandszone rond 340 punten. De AEX onderwerpt nu het 200-daags voortschrijdende gemiddelde aan een zware test. Mocht de AEX te zwak blijken en opnieuw onder dit lange termijn gemiddelde duiken, dan komt de stijgende trend sinds maart 2009 ernstig in gevaar.
Beleggers waren gisteren andermaal nerveus. Naast de niet aflatende zorgen over de Europese staatsschulden, speelde bovendien de vrees dat de Chinese overheid het soepele monetaire beleid gaat verscherpen. Maandag sloot de Shanghai Composite Index meer dan 5% lager. De euro bereikte maandag de laagste koers van de afgelopen vier jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Air France-KLM kreeg gisteren opnieuw rake klappen te verwerken. Maandag werd het Nederlandse luchtruim gedeeltelijk gesloten vanwege een nieuwe aswolk uit IJsland. AEX-zwaargewicht Royal Dutch Shell heeft een overeenkomst gesloten met Qatar voor de exploratie en productie van gas. JP Morgan oordeelde positief over het olie- en gasconcern vanwege de verwachte stijging van de winst per aandeel in 2010.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het herstel van de Nederlandse export doorzet. Het volume was in maart bijna 14% groter dan een jaar eerder.
De waarde van de export bedroeg in maart circa € 32,5 miljard, wat bijna 22% meer is op jaarbasis. Daarnaast nam de invoer (het volume) in maart met 6% toe op jaarbasis.
Credit Suisse gaf de beurzen een steuntje in de rug. De Europese hoofdstrateeg Andrew Garthwaite raadt beleggers aan meer Europese aandelen in portefeuille te nemen. “Europese aandelen noteren nu op basis van de koers/winst-verhouding tegen een korting van 30% ten opzichte van Amerikaanse, dicht bij een absoluut record. Bovendien is de totale schuldgraad in de eurozone van overheden, gezinnen en bedrijven met 220% van het bbp lager dan in de VS (270%), het VK (300%) en Japan (363%)”.

Volgens de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten ACEA zijn de Europese autoverkopen vorige maand op maandbasis met 7,4% gedaald. De verkopen verschilden aanzienlijk per land. De autoverkopen daalden zowel in Slowakije als in Bulgarije met ruim 50%. Daarentegen zaten in Nederland de autoverkopen in de lift: in april steeg het aantal verkochte auto’s in ons land met ruim 24% op jaarbasis.
De Amerikaanse Empire State Manufacturing Index, wat de industriële activiteit in de regio van weergeeft, daalde in mei naar 19,11 versus 31,86 in april. Analisten hadden een mildere dip naar 30 verwacht.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft reeds voor € 16,5 miljard aan ‘junk’ staatsobligaties opgekocht. De ECB heeft hiermee, naar Brits en Amerikaans voorbeeld, de geldpers in een nog hogere versnelling gezet. Deze ‘nucleaire optie’ is zeer omstreden. Het teveel aan liquiditeit dat hierdoor ontstaat, verwacht de centrale bank op te dweilen door commerciële banken een premie te geven voor het parkeren van geld in Frankfurt.

Het felle herstel vanaf het dieptepunt rond 308 punten vorige week naar circa 340 punten, werd de afgelopen dagen voor circa 50% gecorrigeerd. Vanwege deze terugval testte de AEX het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Het is een negatief teken dat de AEX is afgeketst op het 61,8% Fibonacci retracement level (rond 340 punten), gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De hogere toppen, alsmede de lagere bodems sinds het begin van dit jaar duiden op toenemende nervositeit. Deze per saldo zijwaartse, doch volatiele markt biedt echter mooie beleggingskansen. Vanwege de recente daling zijn wij extra alert: een verdere verslechtering van het sentiment kan de stijgende trend sinds maart vorig jaar doen buigen. Klanten van BeursBulletin hebben inmiddels een aantal fraaie winsten verzilverd en zitten nog steeds comfortabel in hun fauteuil middels een aantal winstgevende (short)posities.
 
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft (short)positie in de Air France-KLM en longposities in Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting