AEX ketst af op 61,8% Fibonacci retracement level

De AEX ging vrijdag ruim 3% lager het weekend in op een stand van 327,24 punten. De AEX strandde op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De AEX bleek… De AEX ging vrijdag ruim 3% lager het weekend in op een stand van 327,24 punten. De AEX strandde op het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De AEX bleek te zwak om door deze weerstandszone rond 340 punten te doorbreken. De AEX noteert momenteel weliswaar nog wel boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, maar de forse koersdalingen van de afgelopen weken maken het beeld er niet beter op. Mocht de AEX opnieuw onder dit lange termijn gemiddelde duiken, dan zou het feest wel eens over kunnen zijn. Dit biedt dan natuurlijk wel weer kansen voor onze baisseposities.
De Zuid-Europese landen hebben aangegeven de financiën weer op orde te willen brengen, maar de aanhoudende protesten in Athene geven aan dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Een aantal weken geleden eisten demonstraties zelfs een aantal levens. Beleggers hebben er, ondanks de zalvende retoriek van de politici, geen vertrouwen in. De Spaanse IBEX daalde vrijdag bijna 7% en de Portugese PSI ruim 4%. Iets dichter bij huis verloor de Franse CAC40 bijna 5%.
In Spanje heeft deflatie de kop op gestoken. Het is de eerste keer sinds 1986 dat dat gebeurt. Twee dagen nadat premier Zapatero drastische besparingen aankondigde, kon het nieuws niet op een slechter moment komen. De euro en op de aandelenmarkten stonden mede hierdoor zwaar onder druk.
Zwaargewicht ArcelorMittal trok met een verlies van meer dan 7% de AEX-index mee naar beneden. Zorgen over een economische groeivertraging in China en afnemende Europese overheidsuitgaven hadden een negatieve invloed op de staalprijzen.
Vanwege de aanzwellende schuldenproblematiek in (Zuid-)Europa stonden de financials eveneens onder zware verkoopdruk. Rabo Securities verhoogde desalniettemin het koersdoel van Aegon: van € 5,75 naar € 6. Rabo ziet Aegon profiteren van de zwakke euro, wat een positief effect op de winstbijdrage van de Amerikaanse activiteiten zal hebben.
Terwijl ING-topman Jan Hommen  eerder nog inzette op een snelle splitsing van de bankverzekeraar, heeft de verkoop van de verzekeringsactiviteiten nu opeens geen haast meer. Volgens de CEO hoeft dit niet per sé dit jaar nog plaats te vinden.
De Amerikaanse industriële productie is in april conform de verwachtingen gestegen: +0,8% op maandbasis. De capaciteitsbenutting steeg in april tot 73,7% versus een herziene bezettingsgraad van 73,1% in maart. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is eveneens volgens verwachting gestegen. Uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan blijkt dat de index voor het vertrouwen in mei uitkwam op 73,3 versus 69,5 een maand eerder.
Na het felle herstel vanaf het dieptepunt rond 308 punten vorige week naar circa 340 punten, viel de AEX vrijdag weer terug. De AEX testte hiermee het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Zolang de index hierboven noteert, duidt dit erop dat de stijgende trend nog intact is. Het is echter een negatief teken dat de AEX is afgeketst op het 61,8% Fibonacci retracement level (rond 340 punten), gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De  hogere toppen, alsmede de lagere bodems sinds het begin van dit jaar duiden op toenemende nervositeit. Deze per saldo zijwaartse en volatiele markt biedt mooie kansen. Vanwege de felle daling is verhoogde dijkbewaking gewenst. Klanten van BeursBulletin hebben inmiddels een aantal fraaie winsten verzilverd en zitten nog steeds comfortabel in hun fauteuil middels een aantal winstgevende (short)posities. 
 
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft (short)positie in de IBEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting