AEX ketst af van neklijn 227 punten

De Amsterdamse beurs liet vrijdag het hoofd weer zakken. De AEX ging 1,4% lager het weekeinde in op een slotstand van 221,73 punten. De AEX had weliswaar afscheid genomen van de horde rond 220 punten,… De Amsterdamse beurs liet vrijdag het hoofd weer zakken. De AEX ging 1,4% lager het weekeinde in op een slotstand van 221,73 punten. De AEX had weliswaar afscheid genomen van de horde rond 220 punten, maar zag zich vervolgens geconfronteerd met de zware neklijn. Bij een doorbraak van deze zware barrière rond 227 punten, springt het sein nog niet op groen. Sterker nog, de AEX heeft dan stijgingsruimte richting 250 punten. Dit niveau correspondeert met de bovenkant van het dalende trendkanaal vanaf november. De kans dat de AEX direct uit de dalende weerstandslijn weet te breken, is klein. De positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX, geeft aan dat de ondertoon minder negatief is geworden. Het is echter de vraag of de index op grond hiervan verder kan doorstijgen.
Na een aantal positieve handelsdagen deed de Amsterdamse hoofdgraadmeter vrijdag een stapje terug. Air France-KLM schrikte beleggers op middels een profit warning. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern verwacht het huidige gebroken boekjaar af te sluiten met een operationeel verlies van circa € 200 miljoen. Het aandeel maakte vrijdag een duikvlucht van maar liefst 7,8%.
Philips had op de algemene vergadering van aandeelhouders eveneens slecht nieuws voor beleggers in petto en verwacht een verdere verslechtering van de markt. Zelfs bij de divisie Healthcare, eerder nog de kip met de gouden eieren, gaat het allerminst voor de wind. CEO Kleisterlee verwoordde de slechte ontwikkelingen cryptisch “de verzwakking vindt niet in de laatste plaats bij de divisie Healthcare plaats”. Met andere woorden: zelfs bij de ‘defensieve’ divisie gaan de zaken ronduit slecht. Philips daalde vrijdag 1,5% naar € 12,385.
Chemiereus DSM daalde vrijdag optisch 6,7% vanwege het ex-dividend gaan. ASML zal maandagochtend ex-dividend noteren.
De stroom aan ongunstige economische berichten blijft aanhouden. De orders voor de industrie in de landen van de eurozone daalden in januari met 3,4% op maandbasis. Op jaarbasis namen de industriële orders zelfs met 34% af. De Britse economie kromp in het laatste kwartaal van vorig jaar met 1,6% ten opzichte van het derde kwartaal. Dat betekent de sterkste krimp sinds 1980 en op jaarbasis daalde het BBP zelfs met 2%. Maandag staan er geen belangrijke macro-economische cijfers op het programma.
Wall Street nam vrijdag eveneens wat gas terug na het opmerkelijke herstel van de afgelopen weken. Voor de tweede maand op rij stegen in februari de Amerikaanse consumentenbestedingen nota bene met 0,2%. Desalniettemin daalde het gezinsinkomen met 0,2%. Dit betekende de vierde daling in vijf maanden. Het consumentenvertrouwen bleef rond het dieptepunt van de afgelopen 28 jaar hangen. Het vertrouwen in maart kwam uit op 57,3 versus 56,6 in februari. Maandag staan er geen Amerikaanse macrocijfers op het programma.
De AEX heeft een positieve stap gezet door de voormalige weerstandszone rond 220 punten te doorbreken. Desondanks kan het sein ‘brand meester’ nog lang niet worden gegeven. De AEX moet in ieder geval nog afrekenen met de zware neklijn rond 227 punten. Zelfs bij een doorbraak, kan de AEX nog stijgen richting de bovenkant van het trendkanaal vanaf eind vorig jaar. Dit impliceert een stijgingsruimte van circa 10% voordat de dalende trend wordt verlaten. Het lange termijn beeld blijft derhalve ronduit negatief, want het proces van lagere toppen en lagere bodems is nog in volle gang. De belangrijkste top van dit jaar, rond 270 punten, is nog ver uit zicht. We hebben het afgelopen jaar veelvuldig heftige, maar kortstondige bear market rallies gezien. Deze korte ritjes werden vooralsnog gevolgd door forse dalingen. De positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX zou een reddingsboei voor beleggers kunnen zijn. Echter, hier blind op varen is niet geheel zonder risico.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting