AEX klaar voor een forse beweging

De AEX-index zette deze week het herstel voort en belandde daarmee aan de bovenkant van de consolidatiedriehoek. De dalende trend sinds eind april samen met de hogere bodem sinds juni, geven de consolidatiedriehoek… De AEX-index zette deze week het herstel voort en belandde daarmee aan de bovenkant van de consolidatiedriehoek. De dalende trend sinds eind april samen met de hogere bodem sinds juni, geven de consolidatiedriehoek aan waaruit de AEX dient te breken. Al maanden consolideert de AEX in een ‘trading rangeÂ’ tussen circa 300 punten en 360 punten.
Nog steeds houdt de AEX goed stand, hoewel het recente herstel plaatsvindt binnen de dalende trend die eind april werd ingezet. De belangrijke steunzone rond 300 punten werd veelvuldig getest. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversal’, is nog steeds intact wat een positief teken is. De volgende horde, zijnde de (lagere) top van juni rond 343 punten, zal moeten worden gepasseerd voordat meer opwaarts potentieel ontstaat.
Het gevaar op een nieuwe daling is echter nog niet geweken, daar de AEX sinds eind april in een dalende trend zit. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt al maanden vlak, wat de neutrale tendens aanduidt. In de eerste helft van dit jaar worden de contouren van een diamantpatroon gevormd. Een uitbraak uit dit betrouwbare (top)patroon laat door de convergerende lijnen nooit lang op zich wachten en gaat doorgaans met kracht gepaard.
De kans dat de AEX weer richting gaat kiezen na maandenlang te hebben rondgedoold, neemt steeds verder toe. Nog steeds is BeursBulletin uitstekend gepositioneerd: sterk presterende aandelen zijn (vroegtijdig) binnen de selectie opgenomen, terwijl een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen is ingenomen. Het is derhalve wachten op de uitbraak. Stilte voor de storm derhalve. Na de uitbraak kunnen we onze winstgevende posities verder uitbouwen. Tot die tijd is alertheid geboden en blijven wij geduld betrachten. De beloning voor geduld lijkt riant te gaan worden, gezien het diamantpatroon.

Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting