AEX klaar voor uitbraak

De Amsterdamse hoofdgraadmeter is deze week steeds verder in een (drie)hoek gedreven. De AEX corrigeerde de afgelopen weken weliswaar, maar de correcties bleken niet krachtig genoeg om de korte termijn… De Amsterdamse hoofdgraadmeter is deze week steeds verder in een (drie)hoek gedreven. De AEX corrigeerde de afgelopen weken weliswaar, maar de correcties bleken niet krachtig genoeg om de korte termijn stijgende trend sinds 9 maart te breken. De AEX-index veerde opnieuw op vanaf de stijgende steunlijn en bereikte op 20 mei zelfs een high van 267,15 punten, waarmee de stijgende trend werd gecontinueerd.
Het is een sterk teken dat de markt niet verder daalt, temeer daar de lange termijn dalende trend voor veel verkoopdruk zorgt. Desalniettemin constateren wij dat de afgelopen weken de koopkracht is afgenomen. Dit blijkt uit het patroon van de RSI: terwijl de AEX onlangs een hogere top bereikte, werd dit niet door de koopkrachtmeter bevestigd. Sterker nog, de RSI vormde een lagere top. Deze negatieve divergentie is een waarschuwingssignaal. Het blijft echter wachten op een doorbraak van de eerstvolgende belangrijke steungrens, zijnde de 250-puntengrens. Een doorbraak hiervan impliceert tevens een korte termijn trendbreuk.
De AEX kan binnen bovenstaande grenzen bewegen zonder dat er actie hoeft te worden ondernomen. De dalende trend vanaf 2007 is nog steeds intact, al worden de lange termijn indicatoren door de krachtige stijging wel steeds meer geneutraliseerd. Anderzijds is de korte termijn stijgende trend eveneens ongeschonden, al geeft de negatieve divergentie wel een duidelijke waarschuwing.
 
De AEX is derhalve in afwachting van een uitbraak. Het voordeel van de recente consolidatie is dat de bandbreedte steeds kleiner wordt. Zodra blijkt welke trend knock out gaat, de lange dalende of de korte stijgende, komen we weer in actie. Vooralsnog handhaven we daarom zowel de aandelenposities, die op een mooie winst staan en ons een uitstekende uitgangspositie bieden bij een verdere stijging, als de short-posities die het neerwaarts risico al sinds vorig jaar afdekken.
AEX Verwachting