AEX klopt aan de poort

De AEX consolideerde, net als de afgelopen weken, in afwachting van een uitbraak. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot donderdag 0,4% hoger op 268,14 punten. De afgelopen weken dreigde de stijgende steunlijn… De AEX consolideerde, net als de afgelopen weken, in afwachting van een uitbraak. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot donderdag 0,4% hoger op 268,14 punten. De afgelopen weken dreigde de stijgende steunlijn een aantal malen te bezwijken, maar de AEX veerde vooralsnog steeds op. Veel belangrijker zijn overigens de niveaus rond 260 punten respectievelijk 250 punten. Een doorbraak van deze support levels zou het beeld voor de korte termijn drastisch doen verslechteren. Zolang er nog geen sprake is van een breuk met de uptrend sinds begin maart, is de kans op een opwaartse uitbraak nog altijd groot. Voorlopig worstelt de AEX met zware weerstanden. De index duwt met steeds meer kracht tegen het ‘dak’, zijnde de januaritop.
Gisteren was er op het Damrak opnieuw een glansrol weggelegd voor commodity-gerelateerde waarden. De olieprijs weet van geen ophouden en steeg gisteren boven $ 72 per vat. Leverancier van drijvende olieplatformen SBM Offshore steeg circa 2% en bodemonderzoeker Fugro voegde 1,2% toe. ArcelorMittal, één van de belangrijkste zwaargewichten, schoot bijna 4% omhoog.
Het aantal faillissementen in Nederland zal dit jaar 75% hoger uitkomen dan vorig jaar. Deze onheilspellende woorden bezigde kredietverzekeraar Euler Hermes op basis van een wereldwijd faillissementenonderzoek. In 2010 zwakt de stijging van het aantal deconfitures naar verwachting af tot 10%. Het aantal bedrijven dat in Nederland op de fles gaat, stijgt veel harder dan het wereldwijde gemiddelde ad +35%.
De Nederlandsche Bank verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 5,4% zal krimpen. Door de recessie loopt de werkloosheid in 2011 op tot 8% á 9% van de beroepsbevolking. De Europese Centrale Bank (ECB) vreest voor de financiële stabiliteit van zo’n 25 banken in Europa, als volgend jaar geen sterk economisch herstel inzet. Volgens ECB-medewerker Krusec, deskundige op het gebied van financiële stabiliteit, hebben banken in de eurozone nu voldoende kapitaal om de verliezen die in 2009 ontstaan goed op te kunnen vangen. Als het herstel van de economie echter pas in de tweede helft van 2010 doorzet, kan een groot aantal banken in de problemen komen.
Volgens een bron van Reuters, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor 2010 een sterkere groei van de wereldeconomie dan eerder werd gedacht. Het IMF gaat momenteel uit van een groei met 2,4%, terwijl in april nog werd gerekend op 1,9%. Vandaag staan in Europa de industriële productiecijfers op het programma. In Amerika stegen de detailhandelsverkopen in mei met 0,5% vergeleken met een maand eerder. Het is de eerste omzetstijging in drie maanden. Het aantal werklozen dat een werkloosheidsuitkering aanvroegen, daalde vorige week met 24.000 naar 601.000. Daarentegen stegen de continuous claims naar een hoogste niveau ad 6,8 miljoen sinds anno 1967. Vandaag worden de im- en exportprijzen gepubliceerd, alsmede het voorlopige consumentenvertrouwen.
De Coppock-indicator genereerde recent een historisch koopsignaal. Dit wil echter niet zeggen dat beleggers nu blind moeten instappen, want de AEX zou eerst nog aanzienlijk kunnen terugzakken zonder dat dit afbreuk doet aan het Coppock-koopsignaal. We signaleerden wel dat een groot aantal wereldwijde indices koopsignalen kreeg. Hieruit blijkt dat het herstel breed wordt gedragen.
Voor de korte termijn is het belangrijk dat de AEX het proces van hogere bodems en dito toppen sinds begin maart weet te handhaven. De index heeft momenteel nog moeite om door de top van januari te breken. Wel drukt de AEX steeds tegen het dak aan en lijkt het een kwestie tijd voordat dit niveau wordt doorbroken. Daarnaast dient de AEX met de negatieve divergentie versus de koopkrachtindicator RSI af te rekenen. Het zou van kracht getuigen als de AEX boven de recente steunzone rond 260 punten weet te blijven. Bij een doorbraak van de 250-puntengrens, zal waarschijnlijk opnieuw het doek voor de stieren vallen. We wachten vol spanning af welke kant de trein op gaat, alvorens onze posities weer aan te passen. Wij zijn nog steeds goed gepositioneerd voor zowel een stijging als een daling, want we willen natuurlijk de trein niet missen!

Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting