AEX koerst verder zuidwaarts

De AEX sleepte zich vrijdagmiddag zwaargehavend naar de slotbel. Wie dacht dat het weekend een helende werking op de index zou hebben, zat ernaast: de martelgang van de AEX werd maandag voortgezet. Gedurende… De AEX sleepte zich vrijdagmiddag zwaargehavend naar de slotbel. Wie dacht dat het weekend een helende werking op de index zou hebben, zat ernaast: de martelgang van de AEX werd maandag voortgezet. Gedurende de dag werd een nieuw, meerjarig dieptepunt op 231,50 punten bereikt. En hoewel de AEX zich in de loop van de handelssessie enigszins herstelde, was er maandag geen enkele reden tot vrolijkheid: de index sloot 3,6% lager, op 237,10 punten. Dat de dalende trends nog altijd het technische beeld bepalen, behoeft nauwelijks toelichting. Enige lichtpunt blijft vooralsnog de divergentie tussen de AEX en de koopkrachtindicator RSI.
Opnieuw moeten we vaststellen dat het vertrouwen onder beleggers nagenoeg verdwenen is. Nadat eerder de Aziatische beurzen zwaar onderuit gingen –de Filippijnse beurs verloor 12%- kleurden de koersenborden in Europa eveneens bloedrood. Angst voor nog meer slecht nieuws vanuit de financiële sector en bezorgdheid omtrent de toestand van de mondiale economie zorgden voor forse verliezen op de beurzen.
Maandagmorgen werd bekend dat KBC een miljardeninjectie zal krijgen van de Belgische overheid, zodat de kapitaalpositie van de bank versterkt kan worden. Ook in ons land blijft de financiële sector onderwerp van gesprek: The Wall Street Journal meldde maandag dat Aegon overweegt gebruik te maken van het steunfonds dat de Nederlandse overheid in het leven heeft geroepen. Het aandeel Aegon ging opnieuw fors onderuit. Dinsdag werd bekend dat Aegon € 3 miljard uit het steunfonds voor de financiële sector krijgt onder bijna identieke voorwaarden als ING. De nood moet dus wel erg hoog zijn.
 
Dat de kredietcrisis niet alleen beperkt blijft tot de VS en Europa, is in de afgelopen dagen steeds duidelijker geworden. Zo liet de regering van Koeweit zondag weten zich garant te stellen voor tegoeden die bij Gulf Bank worden aangehouden. Gulf Bank, één van de grootste commerciële banken van Koeweit, kwam in de problemen doordat er forse verliezen werden geïncasseerd als gevolg van derivatenbeleggingen. Maandag liet het Chinese Ping An weten, in het derde kwartaal een negatief resultaat te hebben behaald als gevolg van beleggingen in Fortis. Ping An moest bijna € 2 miljard afboeken op het 4,99%-belang in Fortis, hetgeen betekende dat het derde kwartaal met een nettoverlies werd afgesloten. De ECB en Fed speculeren op een renteverlaging nu de economie verder afkoelt en de inflatievrees afneemt.
Eén van de weinige stijgers onder de AEX-fondsen was, ironisch genoeg, pennystock Fortis. Het aandeel steeg ruim een procent. DSM was de gebeten hond aan het Damrak en verloor ruim 15%, nadat het bedrijf eerder op de dag kwartaalcijfers had gepubliceerd. Hoewel de cijfers en aangepaste vooruitzichten leidden tot gemengde reacties onder analisten, namen beleggers massaal afscheid van het aandeel.
Op macrogebied werd de markt opgeschrikt door een verdere daling van de Ifo-index. De index die het ondernemersvertrouwen in Duitsland peilt, daalde tot 90,2 punten, het laagste punt sinds mei 2003. Een meevallend cijfer omtrent de Amerikaanse huizenmarkt werd op Beursplein 5 slechts lauw ontvangen. Dinsdag zal opnieuw een aantal bedrijven de cijfers over het derde kwartaal presenteren. In Nederland zullen onder andere TomTom en Wessanen de boeken openen. Verder zullen beleggers met interesse kennisnemen van het consumentenvertrouwen in de VS over de maand oktober.
Vanuit technisch perspectief heeft de daling van dinsdag niet veel veranderd aan het reeds bestaande treurige beeld. De dalende trends hebben weer een steuntje in de rug gekregen en geven weinig reden tot vrolijkheid. Reden tot voorzichtigheid geven de downtrends des te meer, zodat wij onze (beperkte) aandelenposities afdekken met Speeders Short. Op die manier kunnen onze abonnees ook in deze turbulente tijden genieten van een goede nachtrust. En terwijl de AEX-index inmiddels meer dan gehalveerd is, boeken IndexAlert en de ProtectiePortefeuille nog steeds record na record.
AEX Verwachting