AEX krijgt het Spaans benauwd

De AEX sloot dinsdag 3,2% lager op een stand van 335,86 punten. Daarmee doorbrak de Amsterdamse hoofdgraadmeter met grof geweld de steunzone rond 345-punten. De schuldenproblematiek van de ‘knoflooklandenÂ’… De AEX sloot dinsdag 3,2% lager op een stand van 335,86 punten. Daarmee doorbrak de Amsterdamse hoofdgraadmeter met grof geweld de steunzone rond 345-punten. De schuldenproblematiek van de ‘knoflooklandenÂ’ spreidt zich als een olievlek uit naar andere effectenbeurzen. De PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje sleurden de omringende eurobeurzen opnieuw met zich mee naar het zuiden. Slechts enkele weken geleden scherpte de AEX het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan. De AEX is nu op zoek gegaan naar de volgende bodem. Inmiddels is de AEX-index aanbeland bij het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in februari en de top in april.
In Madrid stond de IBEX-index onder zware verkoopdruk. Geruchten over een kredietverlaging voor Spanje deden de ronde alsmede de mogelijkheid dat het land eveneens steun gaat aanvragen. Spanje zou volgens geruchten bij het IMF hebben aangeklopt voor een lening van maar liefst € 280 miljard. In reactie hierop herhaalde kredietbeoordelaar Fitch Ratings zijn ‘AAA-rating’ en de ‘stabiele outlook’ voor het land. Zapatero verwees de geruchten naar het ‘rijk der fabelen’ en toonde zich optimistisch over het vermogen van de EU-landen om hun economie weer op orde te krijgen. De Spaanse president wees op cijfers over zijn eigen land die erop duiden dat de werkloosheid afneemt.
ING was binnen de AEX-index de gebeten hond en verloor meer dan 7%. De toenemende zorgen over de Europese probleemlanden overschaduwden eclatante kwartaalcijfers van het Zwitserse bank UBS. De blootstelling van ING aan staatsleningen van Griekenland bedraagt circa € 3 miljard, aan Portugal € 1,9 miljard, aan Spanje circa € 3 miljard en aan Italië circa € 7,9 miljard, op een totale staatsobligatieportefeuille van € 88 miljard.
De Amerikaanse fabrieksorders zijn in de maand maart met 1,3% gestegen op maandbasis. Er werd op een daling van 0,1% gerekend. Exclusief orders uit de transportsector, steeg de orderontvangst zelfs met 3,1%, wat de grootste toename in vijf jaar tijd is. De orderontvangst over februari werd zelfs opwaarts bijgesteld: van +0,5% tot +1,5%.
De AEX-index kon zich niet onttrekken aan de vloed(verkoop)golf vanuit het zuiden en het zuidoosten van Europa. Na de forse kredietwaardigheidverlagingen van Portugal, Griekenland en recent de geruchten over Spanje was er geen houden meer aan. De AEX bereikte vorige week weliswaar het hoogste niveau sinds het najaar van 2008, maar de graadmeter knalde vervolgens van de zwarte piste naar beneden. Daarbij brak de AEX de voormalige steunzone rond 345 punten. Het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in februari en de top in april, heeft de index voor een grotere daling weten te behoeden. Ondanks de forse daling, bevindt de AEX zich nog binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Dalingen bieden wellicht interessante instapmogelijkheden danwel kansen om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden. Voorwaarde is wel dat de AEX niet veel verder meer doorbuigt. Aan de andere kant: mocht de daling doorzetten, dan profiteert BeursBulletin volop van de diverse shortposities.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een shortpositie in de Spaanse IBEX-index.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting