AEX laat het hoofd weer hangen

Evenals vorige week, gebeurde er maandag maar weinig op het Damrak. De AEX-index kwam per saldo weinig van zijn plaats en sloot 0,45% lager op 240,81 punten. De afgelopen weken bewoog de AEX zich tussen… Evenals vorige week, gebeurde er maandag maar weinig op het Damrak. De AEX-index kwam per saldo weinig van zijn plaats en sloot 0,45% lager op 240,81 punten. De afgelopen weken bewoog de AEX zich tussen de 240-puntengrens en de zware barrière rond 253 punten. Deze ijzeren balk correspondeert met het 50% Fibonacci-weerstandsniveau. Een doorbraak van deze weerstand is een belangrijke voorwaarde om een rally te doen ontketenen. Een impuls zal voor een doorbraak moeten zorgen. Waarschijnlijk zullen we pas vanaf 5 januari weer vuurwerk op de beursvloer kunnen zien. Het jaar 2008 kan binnenkort worden afgesloten. Het is positief dat de zeer betrouwbare, omgekeerde kopschouderformatie nog steeds intact is, wat op een bodem zou kunnen duiden. We zullen evenwel moeten wachten op een uitbraak: hetzij een opwaartse, danwel een neerwaartse.
Op een licht negatief Damrak steeg Philips maandag circa 1%. Het elektronicaconcern zal ongeveer honderd banen bij de afdeling consumentenelektronica in Singapore schrappen, hetgeen ongeveer 5% van alle medewerkers bij de divisie CE betreft. De afslankoperatie maakt onderdeel uit van een wereldwijde reorganisatie. Ook in Hongkong zal een nog onbekend aantal banen verdwijnen. Begin december sloeg Philips al alarm, omdat het concern hard wordt getroffen door de economische neergang.
Het Belgische KBC gaf een winstwaarschuwing vanwege een afschrijving van € 0,9 miljard op een portefeuille van gestructureerde kredietderivaten.
Het pond sterling heeft maandag een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de euro. Het pond verloor dit jaar al ruim 32% en noteert inmiddels bijna pariteit (1 op 1) ten opzichte van de euro. De Britse munteenheid heeft het zwaar te verduren door de aanhoudend slechte berichten over de Britse economie.
Analisten van Barclays verwachten dat de Japanse economie het huidige kwartaal 12,1% op jaarbasis zal krimpen. Dit zal dan de scherpste daling zijn sinds 1974. Al eerder werd bekend gemaakt dat de industriële productie in november met 8,1% is gedaald. Japan wordt zwaar getroffen door de inzakkende export.
Het toch al teleurstellende M&A-seizoen kreeg de laatste handelsweek een domper te verwerken: de beoogde $ 15 miljard bedragende overname van Rohm & Haas door Dow Chemical gaat niet door. Beide fondsen daalden meer dan 15% op Wall Street. De regering van Koeweit maakte bekend dat zij de overeenkomst opzegt voor de vorming van een petrochemische joint venture van circa $ 17 miljard. Deze gebeurtenis heeft waarschijnlijk tevens een negatieve invloed op andere overnames. Fusies en acquisities zijn doorgaans een stimulans voor aandelenkoersen, die de aandelenmarkt momenteel wel goed zou kunnen gebruiken. Ter illustratie: dit jaar zijn er voor circa $ 3300 miljard aan overnames afgerond versus circa $ 4,5 biljoen in 2007.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft GMAC de helpende hand toegestoken. The US Treasury zal een belang ad $ 5 miljard in de financieringstak van General Motors nemen en bovendien een lening van $ 1 miljard verstrekken.
Deze week vindt er wederom een verkorte handelsweek plaats: 2,5 handelsdagen in 2008 en 1 dag (vrijdag) in het nieuwe jaar. Dinsdag staan onder meer de Chicago Purchasing Managers Index, het consumentenvertrouwen en de Case Shiller Indices (huizenmarktcijfers) op het programma.
Vooralsnog weet de AEX het 50% Fibonacci-weerstandsniveau rond 253 punten niet te doorbreken. Sterker nog, de AEX is verder onder druk komen te staan. Enige hoop biedt het intact zijnde omgekeerde kop-schouderpatroon. Dit is een zeer betrouwbaar omkeerpatroon, hetgeen een koersdoel impliceert van circa 290 punten. Daarbij zal de AEX de zware weerstand rond 253 punten wel moeten doorbreken. Het is de grote vraag of en zo ja, wanneer dit zal lukken. Voor de korte termijn is het belangrijk dat de steunzone rond 240 punten stand weet te houden. Totdat de markt een duidelijke richting heeft gekozen, blijven wij op onze hoede en blijven we onze aandelenposities beschermen tegen koersdalingen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting