AEX laat hoofd opnieuw zakken

De AEX eindigde de eerste dag van de verkorte handelsweek in de min: -0,8% op 228,85 punten. De AEX kende een indrukwekkend herstel sinds het dieptepunt van 9 maart. Desalniettemin blijft de dalende trend De AEX eindigde de eerste dag van de verkorte handelsweek in de min: -0,8% op 228,85 punten. De AEX kende een indrukwekkend herstel sinds het dieptepunt van 9 maart. Desalniettemin blijft de dalende trend intact. Bear market-rallies worden doorgaans gevolgd door (forse) koersdalingen. Maandag vormde hierop geen uitzondering: vanaf de top dook de index circa 3% naar beneden. Desalniettemin weet de AEX vooralsnog boven het opwaartse koershiaat tussen circa 221 en 225 punten te blijven. Samen met het koershiaat van eind maart, is er een positief island reversal-patroon gevormd. Zolang dit koershiaat niet wordt gevuld, blijft het sein voor de korte termijn positief. Maar, voordat ook de dalende trend op de langere time frames zijn omgebogen, zal er waarschijnlijk nog wel wat tijd passeren.
De Amsterdamse beurs ging maandagochtend voortvarend van start, maar liet het hoofd vervolgens snel zakken. Daarbij werd de AEX uiteraard aangevoerd door indexzwaargewicht ArcelorMittal dat een riante winst van ruim 6% geheel verspeelde en uiteindelijk 0,7% lager sloot. ’s Werelds grootste staalaandeel kreeg een koopadvies van Société Générale. Analisten van de Franse bank stellen dat het punt van maximaal pessimisme voor de staalsector achter ons ligt. Vastgoedfonds Wereldhave daalde 8,6% hetgeen grotendeels werd veroorzaakt door het ex- dividend gaan.
De detailhandel in de eurozone heeft in februari 0,6% minder omzet behaald dan een maand eerder. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen met maar liefst 4%. Vandaag zal EuroStat de cijfers van het Bruto Nationaal Product (BNP) in de eurozone bekendmaken.
Beleggers werden gedurende de dag geconfronteerd met negatieve analyses over de bankensector. Mike Mayo liet zich onheilspellend uit over een groot aantal banken. Volgens de Amerikaanse analist van Caylon Securities, die eerder voor Deutsche Bank werkte, zouden banken “aanzwellende problemen ondervinden met problematische leningen en te weinig handreikingen van de overheid hebben gekregen om deze problemen op te lossen”. HSBC kon zich aan de malaise in de bankensector ontworstelen dankzij een geslaagde aandelenemissie. HSBC heeft, in tegenstelling tot de meeste sectorgenoten, haar hand niet hoeven op te houden bij de Britse overheid.
Air France-KLM zag de markt in maart verder verslechteren. De Frans-Nederlandse airliner vervoerde 9,4% minder passagiers dan in dezelfde periode vorig jaar. De bezettingsgraad zakte naar 75,5%.
Op Wall Street werd een abrupt einde gemaakt aan de vierweekse rally. Sun Microsystems daalde meer dan 20% na het afketsen van de overname door IBM. Sun, onder meer ontwikkelaar van java-applets, blies volgens ingewijden hoog van de toren door het riante overnamebod van IBM af te wijzen. Aandeelhouders zien daarbij het bod ad $ 9,40 per aandeel door hun neus geboord worden. Gisteren stond er een koers van circa $ 6,40 op het bord.
Kevin Warsh liet weten dat de recessie in de Verenigde Staten mogelijk één van de hevigste sinds de Tweede Wereldoorlog is, hetgeen niet bepaald wereldnieuws is. Volgens bestuurslid van de Fed blijft herstel voorlopig uit. De Amerikaanse economie kromp in het vierde kwartaal van 2008 met 6,3%. Volgens Warsh zal de economie in het eerste kwartaal opnieuw een “scherpe daling” laten zien.
Vandaag wordt het Amerikaanse consumentenkrediet over februari gepubliceerd. Het belangrijkste zijn echter de eerstekwartaalcijfers van Alcoa. Het aluminiumconcern komt traditioneel als eerste Amerikaanse beursgenoteerde onderneming met de resultaten.
De AEX heeft zich vorige week bijzonder sterk hersteld en vormde zowaar een positief island reversal-patroon. Hiermee werd in één klap afgerekend met de neklijn rond 227 punten. De positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX biedt de markt nog steeds steun. Vooralsnog kunnen we ons vastklampen aan de hogere bodems sinds begin maart, alsmede de gap boven 220 punten. De AEX stootte maandag zijn hoofd tegen het koershiaat rond 237 punten. Er werd weliswaar gisteren een hogere high neergezet, maar tevens een lagere low ten opzichte van vrijdag: oftewel een bearish engulfment. Een dergelijke bar is een teken aan de wand, aangezien het herstel plaatsvindt binnen de lange termijn trend. Zodra de gap tussen pakweg 220 punten en 225 punten alsnog wordt gevuld, dienen we op onze hoede te zijn. Wil de AEX in de plus noteren ten opzichte van de stand van 1 januari, dan zal de index op zijn minst tot boven een stand van 245 punten moeten stijgen. De toppen van februari en maart zijn nog ver buiten bereik: oftewel de dalende trend is nog steeds intact. Het recente herstel biedt perspectief, maar er zullen meer schapen over de dam moeten komen om de rally te bestendigen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting