AEX laat winst weer wegglippen

De Amsterdamse hoofdgraadmeter schoot dinsdag aanvankelijk weliswaar hard omhoog, maar het slot was teleurstellend. De winst werd namelijk vrijwel helemaal weggevaagd: eindstand +0,2% op 221,47 punten…. De Amsterdamse hoofdgraadmeter schoot dinsdag aanvankelijk weliswaar hard omhoog, maar het slot was teleurstellend. De winst werd namelijk vrijwel helemaal weggevaagd: eindstand +0,2% op 221,47 punten. De AEX doet verwoede pogingen om afscheid te nemen van de weerstandszone rond 220 punten. Hoewel het herstel bemoedigend is, dienen we te bedenken dat dit nog altijd plaatsvindt binnen de sterk dalende trend. Vooralsnog strandde de AEX op het belangrijke weerstandsniveau van de afgelopen maanden, zijnde de neklijn rond 227 punten. Zelfs bij een doorbraak van deze zware barrière springt het sein voor de lange termijn niet op groen. De AEX kan namelijk zonder problemen stijgen richting 250 punten, zijnde de dalende weerstandslijn vanaf november. Dit niveau correspondeert met de bovenkant van het dalende trendkanaal. De kans dat de AEX hier zomaar doorheen weet te breken is zeer klein. Een lichtpuntje vormt echter wel de positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX.
ArcelorMittal was één van de grootste winnaars op het Damrak. De indexzwaargewicht steeg 7,6% in reactie op de uitgifte van een converteerbare obligatielening van € 750 miljoen. Deze uitgifte was zelfs 5 maal overtekend, waardoor Arcelor het uitgiftebedrag verhoogde tot € 1,1 miljard. Met de opbrengsten is ’s werelds grootste staalconcern voornemens een deel van de schuldenlast te herfinancieren. Bovendien bevestigde ArcelorMittal zijn doelstelling voor het te behalen bedrijfsresultaat ad $ 1 miljard in het eerste kwartaal, oftewel een stijging van 15%.
SNS Reaal heeft voor circa € 320 miljoen een schikking getroffen met onder meer de stichtingen Verliespolis en Woekerpolis Claim. Het betreft een compensatie van te veel betaalde kosten bij zogenoemde woekerpolissen.
De regeringscoalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie zijn na wekenlang beraad eruit: zij willen maar liefst circa € 6 miljard investeren in de economie om zo de zware recessie te bestrijden. Als we dit bedrag afzetten tegen de vele tientallen miljarden euro’s die Wouter Bos heeft gepompt in de wankele financiële sector, is dit echter maar mager. Bovendien hebben de top van het kabinet en de sociale partners dinsdagavond aan het einde van de avond een sociaal akkoord bereikt. Volgens ingewijden is er overeenstemming over bevriezing van de lonen in de collectieve sector, verhoging van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar.
Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit in samenwerking met RBS blijkt, dat de activiteit in de dienstensector en de verwerkende industrie in de eurozone in maart licht is aangetrokken. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 39,2 in februari tot 40,1. De index voor de industrie steeg licht van 33,5 naar 34. In Groot-Brittannië is de inflatie in februari onverwacht gestegen naar 3,2% versus 3% een maand eerder. Analisten hadden juist een daling naar 2,6% verwacht.
Als het aan het hoofd van de Chinese Volksbank ligt, komt er een nieuw internationaal betaalmiddel als vervanging van de Amerikaanse dollar. In een op de website van de bank gepubliceerde essay, noemt de Chinese Volksbankier de huidige situatie waarin een lokaal betaalmiddel als wereldwijde reserve gehanteerd wordt een ‘speciaal geval’ in de geschiedenis. Hij geeft aan dat de huidige economische crisis de zwakte van het systeem blootlegt.
Het is opmerkelijk dat beleggers zeer opgetogen reageerden op het grootse reddingsplan van de Amerikaanse overheid. Het $ 1 biljoen bedragende cash for trash-plan, verdwijnt waarschijnlijk in één groot zwart gat dat ettelijke tientallen biljoenen groot is.
Uit cijfers van The Federal Housing Finance Agency blijkt dat de Amerikaanse huizenprijzen in januari op maandbasis 1,7% zijn gestegen. Op jaarbasis daalden de huizenprijzen echter met 6,3%. Vandaag staan onder meer de orders voor duurzame goederen en de verkopen van nieuwe huizenverkopen op het programma. Voorts worden de wekelijkse olievoorraden gepubliceerd.
Het is een bemoedigend teken dat de AEX verwoede pogingen doet om de voormalige weerstandszone rond 220 punten te doorbreken. Daarbij weet de index zich gesteund door de positieve divergentie tussen de kooprachtindicator RSI en de AEX. De RSI vormde in maart een hogere bodem opzichte van de bodem in oktober 2008, terwijl de index juist lagere dieptepunten noteerde. Desondanks is het gevaar nog lang niet geweken. De eerste horde wordt gevormd door de neklijn rond 227 punten. De AEX mag zelfs stijgen richting 250 punten voordat de negatieve trend vanaf oktober wordt verlaten. Ondanks het korte termijn herstel, blijft het lange termijn beeld ronduit negatief. De AEX zal de komende tijd moeten laten zien of deze voldoende kracht heeft om af te rekenen met diverse zware barrières. We hebben het afgelopen jaar veelvuldig kunnen zien dat polonaises van stijgingen, abrupt werden gevolgd door een forse kater.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting