AEX last adempauze in

Donderdag liet de AEX-index een veer en sloot 1,5 % lager op 320,69 punten. Eerder deze week scherpte de AEX nog het record aan voor dit jaar. Desalniettemin is de uptrend sinds maart intact. Wel is de… Donderdag liet de AEX-index een veer en sloot 1,5 % lager op 320,69 punten. Eerder deze week scherpte de AEX nog het record aan voor dit jaar. Desalniettemin is de uptrend sinds maart intact. Wel is de kracht er uitgelopen en schuurt de AEX langs de bovenzijde van het stijgende trendkanaal. Een daling past in het plaatje na een maandenlange stijging en hoeft geen reden zijn tot ongerustheid. Toch blijft het opmerkelijk dat de rente onder druk blijft staan, de ‘angstindicator’ VIX niet verder daalt en goud rond een all time high noteert. Veel beleggers vertrouwen blijkbaar de markt niet helemaal. Bovendien is de euro/dollar-ontwikkeling belangrijk: sinds maart steeg de AEX hand-in-hand met de euro/dollar. Zodra de $ 1,50 een te zware weerstand blijkt en de euro opnieuw daalt, zal dat neerwaartse druk geven op de AEX.
Gisteren stonden vooral de financiële waarden onder druk, ondanks beter dan verwachte resultaten van Credit Suisse. De Zwitserse zakenbank behaalde over het derde kwartaal een nettowinst van 2,4 miljard Zwitserse frank. Negatieve cijfers vanuit Amerika en een oplaaiende angst voor toenemende kredietverliezen van bijvoorbeeld Wells Fargo, bedierven de stemming. Aegon liet een veer van 2,2%, terwijl ING 4,8% verloor.
Wall Street kreeg een aantal tegenvallende bedrijfscijfers te verwerken van onder meer vliegtuigbouwer Boeing en internetveilingsbedrijf Ebay. De Dow Jones sloot echter opnieuw boven de 10.000-grens vanwege meevallende cijfers van onder meer verzekeraar Travelers, 3M en McDonald’s, ondanks een groter dan verwachte stijging van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.
Beter is het gesteld met de groei van de Chinese economie. Deze steeg in het derde kwartaal met 8,9% op kwartaalbasis, mede dankzij stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid. In het tweede kwartaal werd nog een groei van 7,9% gerapporteerd. De Chinese overheid houdt vast aan een verwachte groei van gemiddeld 8% voor dit jaar. Ter vergelijking: over de eerste negen maanden steeg het Chinese bbp met 7,7%.
De AEX houdt de stijgende lijn sinds maart weliswaar vast, maar verliest de laatste weken wel aan kracht. Aan de bovenzijde van het stijgende trendkanaal, waar de AEX momenteel beweegt, zou de index weerstand kunnen ondervinden. Daarnaast geeft de markt verschillende zorgwekkende signalen af. Zo is het geen goed teken dat de ‘angstindicator’ VIX niet verder daalt en de lange rente onder druk blijft staan. Bovendien vluchten beleggers in edelmetalen, mede dankzij een verzwakkende Amerikaanse dollar.
De correlatie van de AEX met de euro/dollar baart eveneens zorgen. De $ 1,50 is een zware weerstand. De Europese monetaire autoriteiten bedienen zich van harde retoriek om de euro te doen verzwakken. Wanneer dit effect sorteert en de euro verzwakt, zou dit eveneens negatief kunnen zijn voor de AEX. De AEX mag echter aanzienlijk dalen, voordat de stijgende trend wordt verlaten. Zolang hogere toppen en hogere bodems elkaar afwisselen, blijft de uptrend echter intact.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Aegon en ING.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting