AEX lijdt grootste dagverlies sinds maart 2009

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX kreeg donderdag harde klappen te verwerken en verloor 4,5% op 279,58 punten, het grootste dagverlies sinds maart 2009. Daarmee zette de AEX de dalende tendens van de afgelopen maanden voort. De snode plannen van Sarko-Merkel, danwel Merkozy om een EUSSR op te richten, hebben een negatief effect op de AEX. Het illustere duo heeft plannen…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX kreeg donderdag harde klappen te verwerken en verloor 4,5% op 279,58 punten, het grootste dagverlies sinds maart 2009. Daarmee zette de AEX de dalende tendens van de afgelopen maanden voort. De snode plannen van Sarko-Merkel, danwel Merkozy om een EUSSR op te richten, hebben een negatief effect op de AEX. Het illustere duo heeft plannen ontvouwd voor de vorming van een centraal geleide Europese economie.

De vrees voor een nieuwe recessie, mede vanwege tegenvallende macrocijfers uit de VS, had een negatief effect op de koersen. Morgan Stanley meldde dat de VS en Europa ‘gevaarlijk dicht bij een recessie’ zijn gekomen. De centrale bank (Fed) van Philadelphia meldde dat de Philadelphia Business Index op het laagste niveau sinds maart 2009 is aanbeland.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De AEX werd vorige week gered door het 50% Fibonacci retracement level, dat (op log-schaal) wordt berekend vanaf de low in 2009 tot aan de high van dit jaar. De AEX noteert op weekbasis tussen de laagste en hoogste koers van de voorgaande week en is dus op zoek naar richting. Bij een doorbraak van het 50% retracement level zou de AEX richting het derde (61,8%)-steunniveau kunnen dalen wat overeenkomt met circa 250 punten.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
Dagbasis
Op dagbasis is de AEX afgeketst op de 295-puntenzone wat met de high van deze week correspondeert. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde vertoont nog steeds een dalende curve en biedt daarom geen aanknopingspunten om positief te worden. De koopkrachtindicator RSI is vanwege de val opnieuw onder de 30%-grens gedoken, waaruit de kracht van de beren blijkt. De bear market range is nog steeds intact.
 
Uurbasis
Op uurbasis is de RSI afgeketst op de 60%-grens en is zelfs opnieuw oversold geworden. De AEX noteert nog boven het (voorlopige) diepterecord op 265,85 punten, waardoor de kans op een hogere, danwel dubbele bodem aanwezig is. Dit zou dan een bodem kunnen zijn, waarvan de AEX opnieuw de aanval inzet. Erg sterk oogt de AEX echter niet. Vooralsnog is het oppassen geblazen, wat natuurlijk kansen biedt voor neergaande posities.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De ProtectiePortefeuille heeft volop geprofiteerd van de turbulentie op de aandelenmarkt. Onze posities in onder meer goud, zilver en shortposities op bijvoorbeeld de CAC40 hebben de winst steeds verder uitgebreid. De ProtectiePortefeuille staat dit jaar op een winst van circa 91,1%, terwijl de AEX dit jaar op een verlies staat van 22,4%.

Beleggers die hun hoofd koel houden, kunnen ondergewaardeerde aandelen op een lager niveau in portefeuille opnemen. De RatioPortefeuille, waarin ondergewaardeerde aandelen worden opgenomen, heeft zich de afgelopen jaren met deze aanpak bewezen. Ondanks diverse correcties staat de RatioPortefeuille sinds de start in februari 2008 op een winst van 46,6% terwijl de Eurostoxx50 49,8% verloor.

Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

AEX Verwachting