AEX maakt pas op plaats binnen stijgende trend

De AEX deed vrijdag een stap terug en ging 1% lager het weekeinde in op een stand van 310,03 punten. Binnen de sterk stijgende trend sinds maart zijn (forse) correcties mogelijk, zonder dat het positieve… De AEX deed vrijdag een stap terug en ging 1% lager het weekeinde in op een stand van 310,03 punten. Binnen de sterk stijgende trend sinds maart zijn (forse) correcties mogelijk, zonder dat het positieve beeld veranderd. De afgelopen maanden bleken correcties uitstekende koopmomenten. De AEX weet sinds een aantal maanden echter geen richting meer te kiezen. Tijdens de recente stijgingen, bleven de volumes aan de lage kant. Daarentegen nam het volume toe bij een aantal fondsen bij dalingen, wat geen goed teken is. De AEX is inmiddels verder verwijderd van het jaarrecord rond 328 punten, maar een nieuwe aanvalspoging moet niet worden uitgesloten. Zolang de steungrens rond 296 punten intact is, kunnen we de positieve visie handhaven.
De koersen op het Damrak kwamen vrijdag verder onder druk na uitlatingen van Trichet over een geleidelijke terugtrekking van steunkredieten voor banken. Beleggers vrezen dat een (verder) herstel van de economie hierdoor in gevaar komt. De ECB-president gaf al aan dat het onwaarschijnlijk is dat in december 12-maandsleningen aan banken worden ‘doorgerold’. Voorts zei Trichet dat de ECB liquiditeit zal onttrekken aan banken om inflatie te voorkomen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de consument deze maand positiever geworden over de economische situatie dan in oktober. De koopbereidheid bleef licht negatief. Het consumentenvertrouwen steeg van -19 in oktober naar -14 deze maand. Hiermee werd de opgaande lijn die in april begon, voortgezet.
De Duitse regering verwacht dat de economische groei in het vierde kwartaal lager uitvalt dan een kwartaal eerder. Vanwege de dure euro hebben vooral exporterende bedrijven het moeilijk omdat hun producten duurder zijn dan producten die in de beoogde afzetgebieden zelf worden gemaakt. Duitsland kwam in het tweede kwartaal uit de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog met een groei van 0,4%. In het derde kwartaal bedroeg de economische groei 0,7% op kwartaalbasis.
Wall Street stond onder meer onder druk vanwege teleurstellende kwartaalcijfers van Dell. Deze week staat in het teken van een kortere handelsweek in Amerika. Aldaar zal donderdag 26 november Thanksgiving worden gevierd, waarbij vrijdag een verkorte handelsdag zal zijn.
De AEX nam vorige week weliswaar aanzienlijk gas terug, maar dit past nog altijd binnen het positieve plaatje vanaf maart. In oktober werd nog het recordniveau van dit jaar aangescherpt rond 328 punten. Dat de markt wat gas terugneemt is niet onlogisch. Er ligt zware weerstand bij het 50% Fibonacci-niveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar. Het is belangrijk dat de AEX boven de steungrens rond 296 punten weet te blijven. Het is tevens belangrijk dat de volumes weer gaan toenemen bij stijgingen. Zolang de volumes toenemen bij dalingen, is dit een negatief teken. Opvallend is bovendien de onder druk staande rente, de oplopende goudprijs en de op een relatief hoog niveau consoliderende paniekindicator VIX. Dit duidt erop dat beleggers de markt niet geheel vertrouwen. Ook het goedkope geld van de Fed en de ECB speelt een belangrijke rol. Dat geld wordt ingezet om bubbels te blazen, onder andere middels de dollar carry trade. Zodra de euro/dollar opnieuw gaat schuiven, dienen we op te passen. De weerstand rond $ 1,50 is hierbij cruciaal. Deze barrière kan als een rem voor de AEX fungeren
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX en de euro/dollar.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting